Într-un demers fără precedent, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a adresat Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) o cale de recurs excepțional – recursul în casație. Această acțiune este în legătură cu controversatul caz al Elenei Udrea și Ioanei Băsescu, care au scăpat de condamnări din cauza prescrierii faptelor. Acestea au fost acuzate de finanțarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu la alegerile prezidențiale din 2009.
În conformitate cu informațiile disponibile pe portalul Instanței Supreme, DNA a depus această acțiune pe 8 august. Cu toate acestea, dosarul nu a fost încă înregistrat oficial.
Prin această mișcare, DNA încearcă să obțină anularea deciziei Instanței Supreme din 11 iulie, când s-a dispus încetarea procesului împotriva celor două persoane menționate anterior. Această decizie a fost luată pe baza argumentului că faptele s-au prescris, deși probele care atestă culpabilitatea lor au fost confirmate de magistrați.
Acțiunea promovată de procurorii DNA se bazează pe hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene, care le oferă judecătorilor români posibilitatea de a nu aplica anumite decizii ale Curții Constituționale și hotărârile Instanței Supreme cu privire la prescrierea pedepselor, atunci când acestea încalcă normele Uniunii Europene.
În comunitatea juridică, există diverse interpretări cu privire la implementarea acestei hotărâri a Curții de Justiție a Uniunii Europene. Majoritatea opiniilor sugerează că judecătorii români ar trebui să respecte cele două hotărâri ale Curții Constituționale, însă nu și decizia Instanței Supreme referitoare la retroactivitate.
În prezent, instanțele din România așteaptă o clarificare din partea ICCJ cu privire la aplicarea deciziei CJUE, la solicitarea Parchetului General.
Pe 11 iulie, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus încetarea procesului penal împotriva Elenei Udrea, invocând prescrierea faptelor. Aceasta a fost eliberată de la o condamnare inițială de 8 ani.
În același dosar, ICCJ a luat decizia de a opri procesul penal și în cazul Ioanei Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu. Ea fusese condamnată la 5 ani de închisoare pentru instigare la delapidare și spălare de bani.
De asemenea, toate condamnările anterioare ale celorlalți inculpați din acest caz au fost anulate: Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Dezvoltării, cu o pedeapsă inițială de 6 ani pentru luare de mită; Victor Tarhon, fost președinte al Consiliului Județean Tulcea, care primise o sentință suspendată de 4 ani pentru acuzații similare; Ioan Silviu Wagner, director general al companiei Oil Terminal, condamnat inițial la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru delapidare.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.