Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, și ambasadorul SUA la București, Kathleen Ann Kavalec, s-au întâlnit într-o discuție oficială luni pentru a aborda subiecte legate de cooperarea judiciară dintre cele două țări, precum și pentru a analiza procesul de digitalizare al sistemului judiciar și condițiile din penitenciarele românești.

În cadrul întrevederii, conform unui comunicat al Ministerului Justiției, Alina Gorghiu a subliniat că parteneriatul cu Statele Unite ale Americii reprezintă o necesitate pentru promovarea drepturilor omului și consolidarea statului de drept. Ministrul român a apreciat nivelul foarte bun al cooperării bilaterale în domeniul judiciar și a propus noi direcții de colaborare, inclusiv introducerea educației juridice în școlile din România. De asemenea, importanța unei legislații previzibile pentru dezvoltarea mediului de afaceri și stimularea investițiilor străine directe în economia românească a fost evidențiată de oficial.

Alina Gorghiu a subliniat că România își menține angajamentul în lupta împotriva corupției și în punerea în aplicare a recomandărilor incluse în Raportul privind Statul de Drept din 2022 și ale Comisiei de la Veneția. În acest context, ministrul Justiției a prezentat progresele recente din sistemul judiciar, inclusiv aderarea la Convenția Anti-mită a OCDE și adoptarea în luna iunie a unor modificări și completări ale Codului Penal și Codului de Procedură Penală.

Unul dintre subiectele de discuție a fost procesul de digitalizare al sistemului judiciar din România. Alina Gorghiu a informat că Ministerul Justiției este în plină implementare a sistemului ECRIS V, care va permite accesul electronic și sigur la documentele din dosarele de judecată pentru toate părțile interesate.

În privința condițiilor din penitenciare, ministrul Justiției a menționat că se vor construi două noi unități pentru deținuți, oferind aproximativ 2.000 de locuri adiționale în următorii patru ani.

Referitor la problema traficului de persoane, Alina Gorghiu a subliniat că Ministerul Justiției a îndeplinit atribuțiile conform Raportului din 2022 și altor rapoarte de țară în acest domeniu. Ministrul Justiției a menționat, de asemenea, înființarea recentă a unui departament pentru victimele infracțiunilor la nivelul ministerului. De asemenea, a fost menționat și un proiect de lege elaborat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne, care urmărește extinderea ordinului de protecție la toate categoriile de victime și la toate tipurile de violență, inclusiv violența online. În acest sens, mai multe categorii de agresori vor putea fi monitorizate prin intermediul brățării electronice, indiferent de relația cu victima.

Sursă: stiripesurse

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *