Sursa foto: Forbes.ro

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, și diplomatul chinez de rang înalt, Wang Yi, s-au întâlnit într-o discuție sinceră și constructivă, având ca scop gestionarea competiției dintre cele două superputeri rivale. Întâlnirea a avut loc la Jakarta, unde Wang Yi reprezintă China la o reuniune a Asociației Statelor din Asia de Sud-Est.

Discuțiile s-au concentrat atât pe diferențele dintre cele două țări, cât și pe potențiala cooperare. Importanța menținerii păcii și stabilității în Strâmtoarea Taiwan a fost subliniată de către Blinken.

Wang Yi, șeful politicii externe al Partidului Comunist Chinez, are un rang superior ministrului de externe chinez, Qin Gang. El a cerut SUA să ia măsuri concrete pentru restabilirea relațiilor bilaterale și să adopte o atitudine rațională și pragmatică.

Întâlnirea face parte dintr-un efort mai larg de pregătire a unui summit între președintele american Joe Biden și liderul chinez Xi Jinping, programat să aibă loc în 2023. Cu toate acestea, tensiunile dintre cele două țări rămân ridicate.

Un oficial american a avertizat că Washingtonul va cere socoteală „responsabililor” unui presupus atac informatic de origine chineză, iar importanța menținerii canalelor de comunicare deschise, inclusiv între forțele armate, a fost subliniată.

Discuțiile au inclus și problema combaterii precursorilor chimici ai fentanilului, un opioid sintetic care a generat o „epidemie” de dependență în SUA. Deși China a interzis exporturile de fentanil către SUA din 2019, compușii chimici necesari pentru producția drogului continuă să fie exportați din China în alte țări.

Întâlnirea dintre Blinken și Wang Yi vine în contextul în care oficialii americani continuă să se întâlnească cu reprezentanții chinezi în eforturile de a gestiona competiția și de a găsi căi de cooperare între cele două țări.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *