Sursa foto: ampbears.ro -

OMS avertizează că noile medicamente pentru pierderea în greutate nu sunt o soluție miraculoasă în combaterea obezității

Francesco Branca, directorul OMS pentru nutriție și siguranța alimentară, atrage atenția că medicamentele recente, cum ar fi Wegovy și Mounjaro, nu pot fi considerate o soluție miraculoasă în lupta împotriva creșterii rapide a obezității la nivel global.

Deși aceste medicamente acționează asupra creierului și stomacului, oficialul OMS subliniază că ele nu sunt suficiente în sine. OMS a decis să revizuiască pentru prima dată în ultimii 20 de ani liniile directoare privind obezitatea la copii și adolescenți, iar recomandările pentru adulți vor fi, de asemenea, actualizate, conform spuselor lui Francesco Branca.

Ultima dată când OMS a publicat directivele sale cu privire la acest subiect a fost în 2000, iar acestea au fost folosite ca model în țările care nu au resursele necesare pentru a-și dezvolta propriile planuri de combatere a obezității.

ONU a încredințat Institutul de Cercetări Farmacologice Mario Negri din Milano, Italia, să evalueze rezultatele utilizării tuturor medicamentelor pentru pierderea în greutate la copii și adolescenți, de la tratamente mai vechi, precum Xenical de la GSK, până la cele mai noi și eficiente, cum ar fi Wegovy sau Mounjaro, a dezvăluit Branca pentru Reuters, conform Agerpres.

„Genul de comunicare care s-a făcut în jurul acestor medicamente – «Am găsit o soluţie» – este greşită”, a adăugat Branca.

„Medicamentele pentru obezitate sunt importante, însă trebuie să facă parte dintr-o abordare mai cuprinzătoare. Aceasta nu este o soluţie miraculoasă”, a spus oficialul OMS.

Alte intervenții rămân esențiale în lupta împotriva obezității, conform lui Francesco Branca de la OMS

Directorul OMS pentru nutriție și siguranța alimentară, Francesco Branca, a subliniat importanța altor intervenții, precum dieta și exercițiile fizice, în gestionarea obezității.

Conform celor mai recente date furnizate de OMS, procentul copiilor și adolescenților obezi sau supraponderali, cu vârste între 5 și 19 ani, a crescut la peste 18% în 2016, comparativ cu 4% în 1975, ceea ce reprezintă peste 340 de milioane de persoane în prezent.

Medicamentele Wegovy și Mounjaro, inițial dezvoltate pentru tratarea diabetului de tip 2 pentru a controla glicemia, au captat atenția în ultima perioadă datorită capacității lor de a ajuta la pierderea aproximativ 15% din greutatea corporală.

Aceste medicamente fac parte din clasa de medicamente cunoscute sub numele de analogi ai GLP-1 și sunt administrate prin injecție o dată pe săptămână. Ele acționează la nivelul creierului pentru a reduce senzația de foame și încetinesc golirea stomacului, astfel încât persoana să se simtă sătulă pentru o perioadă mai lungă de timp.

Cu toate acestea, studiile indică faptul că cei care utilizează aceste tratamente ar putea fi nevoiți să le ia pe termen lung pentru a-și menține greutatea. Wegovy este aprobată pentru tratamentul obezității în Statele Unite și în Europa, în timp ce Mounjaro urmează să primească aprobarea în SUA mai târziu în acest an.

OMS își revizuiește acum liniile directoare pentru abordarea obezității în rândul copiilor și adolescenților, precum și recomandările pentru adulți, pentru a actualiza strategiile de combatere a obezității.

Sursa: digi24.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsiți pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *