logo
RNTV Live

Directorul ANM avertizează asupra unui fenomen rar pentru România: va fi la fel de puternic ca un uragan

sursă foto antena1
Theo Tănăsescu

Elena Mateescu, directorul ANM, informează cu privire la o modificare bruscă a condițiilor meteorologice. În prezent, România se află sub avertizare cod portocaliu și cod galben pentru condiții meteorologice periculoase.

Sunt anunțate fenomene meteo extreme si au fost emise atenționări cod galben și cod portocaliu de vijelii și vânt puternic, până marți seara, pentru întreaga țară.

Cele mai afectate zone vor fi nordul Transilvaniei și al Moldovei, dar și sudul țării, inclusiv Capitala.

Codul portocaliu, valabil în intervalul 2 aprilie, ora 08:00 – 2 aprilie, ora 18:00
Vântul va avea intensificări susținute în județele Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Alba, Bistrița-Năsăud, Suceava, Neamț și Botoșani, iar mai ales după-amiaza și în județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov și municipiul București, Călărași, Ialomița, Prahova, Buzău, Brăila și zona continentală a județelor Constanța și Tulcea.

Rafalele de vânt vor avea viteze în general de 80 – 85 km/h, iar la altitudini mari, în zonele montane, vor depăși 120 km/h.

Temperaturile sunt în scădere
Elena Mateescu a explicat, la Antena 3 CNN, la ce trebuie să ne așteptăm, din punct de vedere al vremii, în perioada următoare.

”Atât în Capitală cât și în foarte multe județe din partea de nord-vest, vest, nord-est a țării, precum și în sud-est, vorbim de intensificări ale vântului cu viteze de 80-85 km/h, iar la altitudini mari, în zonele montane, și rafale de peste 120 de km/h.

În restul țării vorbim și de o atenționare meteorologică de cod galben, pentru că și în celelalte zone vântul va avea intensificări puternice. Vorbim de viteze de 65-70 km/h, iar la munte și de 90-120 km/h”, a explicat Elena Mateescu.

Intensificările de vânt, în diminuare de mâine

”Mâine, intensificările de vânt vor fi în diminuare, vor mai fi prezente în mod deosebit în Carpații Orientali, cu rafale de 70-90 km/h, dar și local în partea de nord, nord-est și centru a țării.

Din punct de vedere termic, deja temperaturile vor fi în scădere, mai ales în regiunile intracarpatice. Acolo, valorile termice nu vor mai depăși 10-15 grade Celsius, o diferență cu mai mult de 10 grade față de ceea ce am consemnat ieri.

Vântul puternic provoacă probleme în mai multe zone ale țării

În Hunedoara, vijeliile au smuls acoperișul unui bloc și au doborât mai mulți copaci care au căzut peste mașini.

Și în Capitală pompierii intervin după ce copacii doborâți de vântul puternic au distrus mai multe autovehicule.

pnlvolonanupuslbogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor