Persoanele responsabile pentru distrugerea deliberată a ecosistemelor, inclusiv tăierea ilegală a pădurilor și distrugerea habitatelor, vor fi supuse unor sancțiuni mai severe, inclusiv pedepse cu închisoarea.
Directiva actualizează lista infracțiunilor penale, incluzând acum: comerțul ilegal cu lemn; captarea și epuizarea resurselor de apă; încălcări grave ale legislației UE privind substanțele chimice; poluarea cauzată de nave; răspândirea speciilor exotice invazive; distrugerea stratului de ozon.
Biroul European de Mediu a evidențiat în raportul său privind combaterea criminalității ecologice în Europa numeroase infracțiuni care rămâneau nepedepsite, deoarece nu erau incluse în vechea directivă.
Noile norme acoperă și așa-numitele „infracțiuni calificate„, precum incendiile forestiere la scară largă și poluarea generalizată a aerului, apei și solului, care conduc la distrugerea unui ecosistem și sunt comparabile cu ecocidul.
Țările membre ale UE vor avea la dispoziție 2 ani pentru a-și ajusta legislația națională conform noii directive actualizate.
În ceea ce privește persoanele fizice, precum directorii executivi și membrii consiliilor de administrație, consecințele pentru săvârșirea infracțiunilor de mediu pot include pedepse cu închisoarea de până la 8 ani, sau chiar 10 ani în cazul în care astfel de acțiuni duc la decesul unei persoane.
„Era timpul să combatem infracțiunile transfrontaliere comise la nivelul Uniunii Europene prin sancțiuni armonizate și disuasive, pentru a preveni noi infracțiuni împotriva mediului. Acest acord garantează că poluatorii vor plăti. Mai mult, este un mare pas înainte, fiindcă orice persoană aflată într-o funcție de conducere la o companie responsabilă pentru poluare poate fi acum trasă la răspundere împreună cu compania. Introducând obligația de diligență, lumea nu se mai poate ascunde în spatele unor permise sau lacune legislative”, a spus Antonius Manders după votul în plen.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews