Sursă foto: Digi24

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, a anunțat vineri, în cadrul unei vizite efectuate la Târgu Mureș, că a inspectat Fabrica de Zahăr din Luduș. Aceasta a reușit deja să contracteze jumătate din cantitatea necesară de sfeclă de zahăr și există încredere că începând cu luna octombrie, orașul Luduș va relua producția de zahăr din sfeclă cultivată în România.

Ştefan-Radu Oprea: „Astăzi am venit să văd cum evoluează mediul de afaceri local, care sunt provocările. Prima vizită a fost la Fabrica de Zahăr din Luduş, unde am cunoscut un management foarte decis ca în octombrie să pornească producţia de zahăr. Am înţeles că astăzi au deja contractată jumătate din producţia de sfeclă de zahăr de care au nevoie şi că speră prin faptul că vor începe la timp, vor începe să producă, să determine fermierii să aibă mai mare încredere şi să planteze pe cel puţin 6000 de hectare, atât cât au nevoie pentru a putea să meargă în plin (…)

S-a ajuns în salvarea acestui proiect de către un investitor român, împreună cu fermierii din zonă şi eu cred că într-adevăr, începând cu octombrie vom vedea că fabrica din Luduş va produce zahăr din nou din sfecla de zahăr produsă aici.”

Ministrul Ştefan-Radu Oprea a indicat că Fabrica de Zahăr din Luduş are un „plan de gestionare foarte bine structurat”, care include diversificarea activităților în afara producției de zahăr sub marca Zahăr de Luduş. El a menționat că a discutat cu managerii fabricii despre schema de ajutor de stat care se află în proces de elaborare la Ministerul Agriculturii.

„Am avut o discuție cu echipa de conducere de acolo și le-am informat despre schema de ajutor de stat pe care Ministerul Agriculturii o dezvoltă în prezent, și care se concentrează pe procesarea produselor agroalimentare în România. Această fabrică de zahăr este printre cele care ar putea beneficia de această schemă de ajutor de stat, deoarece intenționează să își extindă capacitățile cu linii de producție suplimentare, linii de ambalare și etichetare.

Aceste eforturi reflectă angajamentul Guvernului României de a limita importurile și de a spori producția internă, cu scopul de a echilibra balanța comercială. Povestea de succes a Fabricii de Zahăr Luduş, care a trecut prin perioade dificile și a reușit să evite falimentul și casarea echipamentelor, reprezintă un exemplu semnificativ în acest sens”, a subliniat Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Deputatul PSD Dumitriţa Gliga a însoțit ministrul Ştefan-Radu Opre în vizita sa la Luduş și a exprimat satisfacția sa că fabrica este pregătită să înceapă producția din toamna acestui an.

„E important să menționăm că subvenția pentru culturile de sfeclă de zahăr a reprezentat un stimulent semnificativ pentru fermieri, ajungând la aproximativ 2.500 de euro pe an în 2022. Mă bucură să văd că fermierii din zonă și din județele învecinate au început să cultive din nou sfeclă de zahăr, acest lucru fiind un avantaj semnificativ. De asemenea, este demn de remarcat că fabrica de zahăr din Luduş intenționează să proceseze sfeclă de zahăr nu doar din zona sa, ci și din alte regiuni precum Aradul în acest an”, a adăugat Dumitrița Gliga.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *