Procurorii și polițiștii desfășoară miercuri percheziții în Capitală într-un dosar ce investighează, printre altele, infracțiuni de trafic de minori și viol, conform Agerpres.

Procurorii DIICOT – Structura Centrală, împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, au efectuat marți trei percheziții domiciliare în municipiul București, într-un dosar penal care investighează infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de minori, trafic de persoane, act sexual cu un minor și viol asupra unui minor, potrivit unui comunicat de presă.

Procurorii precizează că cercetările efectuate în cauză au relevat că, în perioada 2019 – iulie 2024, un număr de opt persoane (majoritatea aflate în relaţii de rudenie) au constituit pe raza municipiului Bucureşti un grup infracţional în scopul obţinerii de importante beneficii materiale din exploatarea sexuală a mai multor persoane vătămate (printre care şi o minoră în vârstă de 13 ani), atât pe teritoriul României cât şi al Marii Britanii.

„Din probele administrate a rezultat că sub coordonarea liderului grupului infracţional organizat membrii au recrutat mai multe persoane vulnerabile, pe care le-au controlat, supravegheat şi însoţit în locurile alese pentru practicarea prostituţiei (situate pe teritoriile ambelor state). De asemenea, au racolat clienţi prin intermediul unor anunţuri publicate pe site-urile de profil, stabilind totodată tarifele serviciilor oferite şi modalitatea de plată. Sumele de bani rezultate din activitatea infracţională au fost colectate de liderul grupului infracţional şi ulterior împărţite cu ceilalţi suspecţi”, arată anchetatorii.

Viol și minore

În realizarea aceleaşi rezoluţii infracţionale liderul grupării criminale organizate ar fi recrutat o victimă minoră (în vârstă de 13 ani la acel moment) prin inducere în eroare şi profitând de starea ei de vădită vulnerabilitate (cauzată de vârstă, lipsa experienţei şi o situaţie familială tensionată), pe care ar fi transportat-o şi cazat-o la diferite adrese din Bucureşti şi ulterior în Marea Britanie, determinând-o să practice prostituţia, menţionează DIICOT, care adaugă că bărbatul şi-ar fi însuşit integral sumele de bani obţinute de către persoana vătămată minoră.

“De asemenea, a sprijinit un alt membru al grupului infracţional să exploateze sexual o altă victimă minoră (14 ani) şi au întreţinut, în mod repetat, relaţii sexuale cu persoanele vătămate minore”, spun procurorii.