Patru indivizi, inclusiv un ofițer de poliție judiciară de la Inspectoratul de Poliție Județean Bacău, au fost reținuți de către forțele de poliție. Ofițerul este subiectul unei investigații privind favorizarea făptuitorului și fals intelectual, în legătură cu ancheta desfășurată asupra membrilor Grupării Mîrza din Onești.
Ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Bacău au pus în executare două dintre mandatele de percheziție domiciliară în data de 16 ianaurie, mandatele fiind emise într-un dosar penal instrumentat sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău. În această cauză penală, instanța a dispus luarea măsurii arestului preventiv pentru o perioadă de 30 de zile față de patru inculpați, între care și un ofițer de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău.
Măsura preventivă a fost menținută de magistrații Tribunalului Bacău, care, prin încheierea de luni, 22 ianuarie, au respins contestațiile formulate de cei patru inculpați împotriva măsurii preventive.
Ce se arată în decizia judecătorilor
„Urmărirea penală vizează săvârșirea de către mai multe persoane (membri ai grupării „Mîrza“ din municipiul Onești), în perioada 2019 – până în prezent, a numeroase infracțiuni de loviri și alte violențe, influențarea declarațiilor, amenințare, tulburarea ordinii și liniștii publice și răzbunarea pentru ajutorul dat justiției. Din cercetările efectuate, a rezultat faptul că membrii grupării au fost sprijiniți de polițist, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de favorizarea făptuitorului și fals intelectual, constând în aceea că, în calitate de lucrător de poliție judiciară în cadrul IPJ Bacău, în exercitarea atribuțiilor de serviciu referitoare la instrumentarea mai multor dosare înregistrate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Onești, în scopul împiedicării tragerii la răspundere penală a membrilor grupării „Mîrza“ și în vederea îngreunării cercetărilor penale, a falsificat probe rezultate din anchetă și a omis, cu intenție, să administreze probele necesare justei soluționări a cauzelor, omisiune care a avut drept consecință, în unele cazuri, împlinirea termenului de prescripție a răspunderii penale”, arată DGA.
La locuințele inculpaților și în alte locații din municipiul Onești au fost efectuate percheziții, pentru identificarea și ridicarea de probe, percheziții autorizate de judecători din cadrul Judecătoriei Bacău la solicitarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău.