Sursă foto: captură MDLAP

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat la Radio România Actualități că se va introduce, în noul cod urbanistic, obligația de a construi creșe, grădinițe, școli și cabinete medicale în cartierele rezidențiale noi.

Cseke informează că, pentru cartierele construite deja, nu se mai poate construi o instituție de învățământ decât dacă există teren în zona respectivă, dar că de la intrarea în vigoare a noii legislații, autoritățile locale vor fi obligate să prevadă în proiectele urbanistice propuse și aceste servicii – creșe, grădinițe, școli, cabinete medicale.

„Să fie prevăzute obligatoriu astfel de servicii publice – școli, cabinete medicale să fie asigurate în acel cartier. Cetățeanul care se mută acolo, o familie tânără cu copii, de exemplu, să nu trebuiască să parcurgă o oră până își lasă copilul la o creșă sau la grădiniță, poate chiar în centrul orașului.

Problema noastră este aceea de a preveni asemenea situație în care, după ce s-au deschis aceste cartiere, sau s-au construit, primăria este confruntată cu solicitările cetățenilor care spun „domnule, eu unde îmi duc copiii la grădiniță?”, de exemplu, „m-a mutat în acest cartier unde sunt 1.000 de locuințe…”, spune ministrul.

ModeratorPentru aceștia se mai poate face ceva acum?

Cseke Attila: „Pentru aceștia, numai dacă este teren disponibil se poate face. N-a existat această reglementare, o introducem acum, astfel încât măcar de aici încolo să evităm asemenea situații și să nu se mai construiască atât de atât de haotic, mai ales în orașe.”

Sursă: Edupedu

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *