Dezvoltarea instalațiilor pe bază de energie solară în Europa a fost de doar 4% în 2024, o scădere semnificativă față de creșterile anuale de peste 10% înregistrate în anii anteriori, conform datelor publicate de SolarPower Europe. În ciuda unei capacități record de 65,5 gigawați instalată în acest an, creșterea a fost mult sub ritmul din 2023, ceea ce ridică semne de întrebare privind viabilitatea tranziției la energia verde a continentului.
Europa a avut un avans impresionant în dezvoltarea energiei solare în ultimii ani, cu creșteri de 40% în 2021 și 2022 și de 50% în 2023. Totuși, în 2024, acest ritm a încetinit considerabil, iar UE se află acum în fața unor provocări majore în îndeplinirea obiectivelor climatice pentru 2030. SolarPower Europe a avertizat că, pentru a atinge aceste obiective, Europa ar trebui să instaleze anual 70 GW de capacitate solară, dar acest ritm pare deocamdată greu de atins.
Principalul obstacol este lipsa de modernizare a rețelelor electrice europene, care nu sunt suficient de pregătite pentru a integra o pondere mai mare de energie regenerabilă. Conectarea proiectelor de energie solară la rețea poate dura ani, ceea ce contribuie la blocajele din unele țări europene. În plus, subvențiile reduse pentru panourile solare și scăderea investițiilor în proiectele solare europene au condus la o scădere semnificativă a instalațiilor solare de pe acoperișurile caselor.
Cu toate acestea, SolarPower Europe estimează că Europa ar putea ajunge la o capacitate solară de 816 GW până în 2030, dar un scenariu „pesimist” sugerează că continentul ar putea să nu atingă obiectivele de extindere a energiei regenerabile.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews