Sursă: AGERPRES

Marți, aproximativ 50 de reprezentanţi ai autorităţilor locale şi societăţii civile, precum şi membri ai comunităţii refugiaţilor din Ucraina au participat la o dezbatere prilejuită de Ziua Mondială a Refugiatului.

Dezbaterea s-a desfăşurat în Sala Pogor a Primăriei Iaşi, unde s-a discutat despre nevoile refugiaţilor pentru o mai bună integrare a acestora în comunitatea locală.

,,Ziua Mondială a Refugiatului nu este un motiv de bucurie, pentru că niciunul dintre noi nu şi-ar dori să se afle într-o astfel de situaţie. Rolul nostru, cel al autorităţilor publice locale, este parteneriatul cu ONG-urile. Ne dorim cu toţii să fim alături de refugiaţi, aşa cum am făcut de fiecare dată şi încercăm să le aducem un dram de bucurie în suflete. Fiecare dintre noi ne dorim să fie pace, ne dorim ca aceşti oameni să ajungă în căminele lor, alături de familie, pentru a vedea cu alţi ochi fiecare răsărit de soare”, susține Luminiţa Munteanu, directoare a Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Iaşi.

Luminiţa Munteanu, directoare a Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Iaşi// AGERPRES
Reprezentantul în România a Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Andrea Groves, a spus că în prezent refugiaţii ucraineni trebuie susţinuţi pentru a se integra în noua comunitate:

,,Astăzi vorbim de refugiaţi, cum putem să-i integrăm social şi economic, cum putem să-i ajutăm să îşi reconstruiască vieţile după ce au fost forţaţi să îşi părăsească gospodăriile. Scopul nostru este să-i integrăm social şi educaţional şi, pe cât posibil, să îşi găsească slujbe, astfel încât să nu fie dependenţi de alte persoane.”

Reprezentantul în România a Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Andrea Groves// AGERPRES

Decanul Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social – Politice din cadrul Universităţii ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Conţiu Tiberiu Şoitu, afirmă și el că este nevoie de o reconfigurare a curriculei universitare pentru a include şi cursuri despre asistenţa socială în situaţii de criză.

Decanul Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social – Politice din cadrul Universităţii ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Conţiu Tiberiu Şoitu// AGERPRES

,,Până acum nu am fost puşi în situaţia să realizăm că această problemă (a refugiaţilor – n.r) este una care să ne atingă şi altfel decât din perspectiva teoretică. Considerăm că este momentul să înlocuim unele dintre discipline cu unele de tip asistenţă socială în situaţii de criză pentru a răspunde nevoilor locale, cum ar fi cum să acţionăm atunci când un val de inundaţie ne afectează sau după producerea unui cutremur sau cum să ne pregătim pentru nişte evenimente pe care generaţiile noastre nu le-au cunoscut până ieri”, încheie Conţiu Tiberiu Şoitu. 

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *