logo
RNTV Live

Dezastru în industria lactatelor: România va avea de suferit!

img (1)
Ștefan Petre

Ionuţ Lupu, directorul executiv al Asociaţiei Crescătorilor de Vaci „HolsteinRo”, transmite că în ultima perioadă se pierd între 0,3 şi 0,85 lei pe litrul de lapte produs şi că nu se poate vorbi de profit pentru mai mult de trei luni de acum.

Tot Ionuţ Lupu a subliniat vineri, pentru un post de televiziune, că în anumite țări precum Ungaria și Polonia crescătorilor de vaci li se decontează motorina pentru transportul de lapte.

„Dacă în Ungaria s-a accentuat în ultimii 10 – 15 ani, dar de asemenea în toate ţările grupului de la Vişegrad s-a pus accentul foarte mult pe această parte de dezvoltare a zonei, în România nici în momentul de faţă, când suntem cu cuţitul la os, lucrurile nu se întâmplă. Şi vorbim aici de subvenţii importante care se alocă de către Agenţia de Plăţi din Ungaria şi Polonia pentru decontul motorinei aferent transportului atât la lapte şi produse lactate, cât şi la legume şi fructe.

În acelaşi timp, similar cum sunt organizate consiliile judeţene de la noi, în cele două state consiliile judeţene fac investiţii importante în achiziţionarea de mijloace de transport. În condiţiile astea, când laptele ajunge la un preţ convertibil în lei aproximativ 1,5 lei din Polonia până în Bulgaria, deci vorbim de un cost de transport de peste 1,5 lei pe litrul de lapte şi să ajungă laptele la 1,5 lei în Bulgaria din Polonia, lucrurile sunt extrem de uşor de explicat. Fără intervenţia statului, lucrul acesta nu este posibil, spune Ionuţ Lupu.

Acesta a explicat cum se pierd între 0,3 şi 0,85 lei pe litrul de lapte:

Costurile operaţionale în România într-o fermă medie şi mare sunt de aproximativ 1440 de lei pe lună pe animal. Din aceste costuri este exclusă furajarea. Pentru că furajarea în funcţie de categoria de vârstă, în funcţie de producţie, este mai mare sau mai mică. Doar costurile să plăteşti salariile, să ai motorină, să acoperi costurile financiare, o vacă performantă necesită 1440. Costurile medii pentru o producţie de 30 de litri, mai vin costurile pentru furaje vin la 2,5 – 2,7 pe litru pentru o producţie de 30 – 35 de litri. Vorbim în cazul fermelor medii subvenţia convertită pe litru de lapte ar fi undeva în jur de 0,24 – 0,26 lei pe litru de lapte produs. Noi pierdem pe litru de lapte produs între 0,3 şi 0,85 lei. În funcţie de producţie, în funcţie de modelul de fermă. Nu putem vorbi de profit de mai bine de trei luni.

Directorul Asociației Crescătorilor de Vaci „HolsteinRo” spune că dacă nu se reuşeşte înfiinţarea culturilor de primăvară, situaţia crescătorilor de vaci devine foarte dificilă.

„Dacă în lunile noiembrie şi decembrie fermierii erau într-o zonă de confort pentru că şi în cazul fermelor medii şi mari vorbim de amortizări şi vorbim de costuri financiare foarte ridicate, acolo erau la finalul anului trecut într-o zonă de confort. La doar câteva săptămâni, piaţa a scăzut atât de brusc încât în momentul de faţă vorbim de aproape imposibilitatea noastră de a ne continua activitatea şi de a începe înfiinţarea culturilor de primăvară”, mai spune Lupu.

Sursă: Observator News

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

pnlvolonanupuslbogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor