În timp ce situaţia devine tot mai grea la nivelul condiţiilor oferite pentru deţinuţi în închisorile româneşti, iar CEDO dă condamnări pe bandă rulantă, situaţia este exact invers în cazul angajaţilor. Gardienii sunt tot mai puţini, iar cei care sunt în sistem ajung să acopere munca pentru patru sau cinci oameni. Sindicatele spun că mulţi au preferat să se pensioneze din cauza condiţiilor de muncă şi a turelor tot mai lungi care trebuie acoperite. Situaţia este atât de gravă, încât deţinuţii au ajuns să păzească şi ei. „Un agent debutant are un salariul în jurul a 2.000 lei cu tot cu norma de hrană care este o parte foarte consistentă din salariu. Poate avansa spre 3.000, spre finalul carierei poate depăşi .Un 3.5000 poate fi un caz fericit. Cu tot cu norma de hrană care e undeva în jur de o mie de lei. (…) Dacă iau, de exemplu, misiunile de pază a perimetrului unei unităţi, eu acolo trebuie să am un număr de oameni plus rezerve cu care să îi înlocuiesc din trei în trei ore ca să se odihnească şi să dea randament. Nu am nici rezerve să îi înlocuiesc şi nici oameni să ocup toate posturile. Atunci apelez la deţinuţi. La Jilava se pot vedea, pe linia de centură, se văd posturile de pază. O să vedeţi un agent care e înarmat şi are uniformă şi imediat următorul post e un deţinut, neînarmat, are o salopetă, un baston şi un fluier. Sunt 15 posturi la Jilava din care şapte sunt asigurate cu deţinuţi ca să putem funcţiona”, a declarat, pentru mediafax, Ştefan Teoroc preşedintele Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare.
Penitenciarul Târgşor funcţionează cu jumătate din personalul prevăzut de organigramă
Nici la Penitenciarul Târgşor din Prahova situaţia nu este mai bună. Aici,spune conducerea, după orele de program, rămân 17 angajaţi în clădire. „Unitatea, ca şi toate penitenciarele dn România, se confruntă cu un deficit acut de personal prin prisma faptului că anul trecut am avut şi o serie de pensionări şi pentru că raportat la standardele stabilite pentru asigurarea personalului pentru paza, reintegrare, supraveghere, noi la nivel de unitate ar trebui să avem 440 de angajaţi. La momentul de faţă, organigrama are prevăzut un număr de 249 de posturi de funcţionari, în schimb efectiv lucrăm cu 190-200 de oameni în întreaga activitate, inclusiv sectorul logitică şi sectoarele conexe. După cum ştiţi, serviciul în penitenciar este permanent şi de aceea sunt situaii în care în zilele de sărbători legale, sau sâmbăta şi duminica sau după orele de program, rămân practic la 16-17 oameni în penitenciar”, a declarat Mircea Decu, director adjunct siguranţa deţinerii şi regim penitenciar în cadrul Penitenciarului de Femei Târgşor.
Lipsa personalului, un real pericol
Lipsa personalului nu reprezintă un pericol doar pentru agenţii din penitenciare, ci şi pentru persoanele aflate în detenţie care sunt vulnerabile în faţa atacurilor altor deţinuţi. Situaţia a fost semnalată în repetate rânduri şi la conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi la Ministerul Justiţiei, spun sindicatele ANP, iar răspunsurile au venit greu, de cele mai multe ori conducerea penitenciarului fiind informată că s-a luat act de solicitări şi în cel mai scurt timp se vor căuta soluţii. În ciuda promisiunilor, însă, fondurile pentru salarii nu au crescut semnificativ, astfel că au fost tot mai puţini tineri interesaţi să se angajeze la Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
citeşte mai multe aici- http://www.mediafax.ro/social/dizgratiatii-un-paznic-la-300-de-detinuti-un-milion-de-ore-suplimentare-si-plecari-masive-din-sistem-galerie-foto-16183858