David Leonard Bularca este student la Facultatea de Jurnalism din cadrul Univeristații din București și redactor la mai multe publicații importante din țară. În interviul acordat pentru Republika News, acesta atinge mai multe subiecte interesante. Am vorbit cu David despre admiterea la jurnalism, prima sesiune, cum se împarte între job și facultate, iar la final, a oferit câteva sfaturi viitorilor studenți.

De ce ai ales Facultatea de Jurnalism?

Din clasa a X-a mi-am dat seama că mi-ar plăcea să am un loc de muncă prin care să mă pot implica în societate, să simt că ajut cu ceva. Sunt și o fire destul de curioasă și îmi puneam tot felul de întrebări despre cum funcționează lucrurile, de la un drum care așteaptă de 10 ani să fie asfaltat, la altele. Așa că, am decis să scriu redactorului-șef de la CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, o publicație locală, să văd dacă au nevoie de voluntari, pentru că voiam să văd cum este munca într-o redacție. Ei au acceptat, m-au învățat bazele jurnalismului și apoi mi-au dat încredere și m-au lăsat să scriu chiar eu, asta din prima lună. Materialele mergeau la editat și mi se explica fiecare cuvânt care trebuia modificat. Peste câteva luni, ei au decis că munca mea a ajuns la un nivel bunicel, așa că au decis să trec de la statutul de voluntar la cel de angajat. Pentru că îmi plăcea ceea ce fac și ce presupune meseria asta, a fost firesc să aleg jurnalism. Am fost în dubii dacă să aleg Cluj sau București, dar până la urmă am ales București pentru că m-am gândit că aici sunt oportunități mai mari în acest domeniu.

Cum ți se pare facultatea, cum sunt profesorii? Cum a fost prima sesiune?

La nivel de materie, cum am lucrat dinainte în presă, nu mi se pare nimic complicat. Sunt și materii care nu au neapărat 100% legătură cu jurnalismul, mai ales în primul an. Nu îți pot spune la modul general cum sunt profesorii, pentru că am dat și de oameni extraordinari, care m-au făcut să mă „îndrăgostesc” a doua oară de acest domeniu, dar am dat și de unele cadre didactice care, din punctul meu de vedere, nu au ce căuta la catedră. Nu voi intra în detalii. Cine este interesat la ce mă refer poate căuta și va găsi cu siguranță. Sesiunea nu este atât de grea. Acum sunt anul II, deci urmează să intru în a patra sesiune. Prima a fost într-adevăr cu emoții, pentru că nu știam exact la ce să mă aștept. În general materia nu este foarte grea. Deci, dacă mergi la curs și seminar din când în când (la care se cere, în majoritatea cazurilor, oricum prezență ca să intri în examen) și ești atent, plus mai citești materia înainte de examen, nu ar trebui să ai probleme la nicio materie.

Știu ca ești redactor la multe publicații naționale si locale ne poți spune mai multe despre activitatea ta? Cum te împarți între job si facultate?

În prezent lucrez la publicația locală despre care vorbeam și mai devreme, CovasnaMedia.ro – Observatorul de Covasna și la Gen, știri (suntem pe Instagram, TikTok și Telegram). Este destul de dificil să mă împart între două locuri de muncă și facultate, dar uite că o fac de un an deja, pentru că în martie s-a făcut un an de când sunt și la Gen, știri. Când te afli într-o astfel de situație, trebuie să îți organizezi foarte bine munca și să îți stabilești niște priorități și așteptări. Având două locuri de muncă, e clar că prioritatea mea este să îmi fac treaba pentru care sunt și plătit și care îmi aduce și satisfacție, apoi facultatea. La facultate nu mă aștept să am note de 10 în examene, pentru că mi-ar fi imposibil.

Mă mulțumesc cu un opt sau în unele cazuri mă bucur că am trecut și nu am restanță. În domeniul ăsta e foarte important să ai experiență. Degeaba termini facultatea cu 10 și când vrei să te angajezi nu poți scrie un lead (adică prima parte a unei știri) sau alte lucruri de genul ăsta.

Ce sfaturi le-ai da tinerilor care își doresc sa urmeze Facultate de Jurnalism?

Sfatul meu ar fi să nu aibă așteptări prea mari de la facultate în sine. Eu am avut și am fost pe alocuri dezamăgit. Dacă vor să facă jurnalism, să vină la facultate, dar să nu se bazeze doar pe ce le oferă facultatea. Să caute și ei oportunități, să înceapă prin voluntariat sau chiar prin a se angaja, ca să prindă experiență, să ia contact practic cu munca de jurnalist. Poate părea simplu să faci meseria asta, suni trei, patru persoane, gata știrea. Dar e mai mult de atât, e vorba de mers pe teren, de vorbit cu oameni care nu sunt neapărat ușor de abordat, sunt multe nuanțe la care trebuie să ai grijă și așa mai departe. Dar făcând jurnalism cu siguranță nu te plictisești și nu te oprești din învățat câte un lucru nou niciodată.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *