România mai poate face un pas către o Românie fără deșeuri, doar dăcă vom învăța să punem gunoiul acolo unde trebuie.

Puțini știu sau conștientizează că acele resturi nefolositoare pot deveni o resursă dacă sunt reciclate. Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, trage un semnal de alarmă cu privire la modul în care evoluează lucrurile. În ciuda tuturor programelor de ecologizare a României, factorul uman rămâne principala problemă a modului în care a apărut o nouă formă de relief formată din pet-uri, pungi și caserole.

Iată îndemnul Ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu

Sper din suflet ca, o dată cu închiderea depozitelor de deșeuri neconforme și intrarea în linie dreaptă a colectării selective și reciclării, fiecare colectivitate să se convingă că singura cale de a scăpa de problemele generate de deșeuri este aceea de a le valorifica și de a arunca la groapă din ce în ce mai puține. Deșeurile SUNT o resursă, dacă le valorificăm inteligent. Dacă vom continua ca până acum, vor rămâne aceeași sursă de poluare și de urâțire a mediului în care trăim. Vom vedea, în continuare, peturi plutind pe apele noastre, pungi și doze de băuturi pe maluri și în șanțuri, ori Delta plină de caserole și sticle…?
Deci, să colectăm selectiv! Și să nu aruncăm deșeurile la întâmplare

Totodată, Ministerul Mediului a identificat soluția prin care se va finanța închiderea depozitelor de deșeuri municipale neconforme, care fac obiectul Cauzei C-301/17, Comisia Europeană împotriva României.
Astfel, prin Ordinul ministrului mediului nr.233/2019, publicat în Monitorul Oficial nr. 230/26.03.2019, a fost aprobat Ghidul de finanțare a Programului privind închiderea depozitelor de deșeuri municipale neconforme din: Tuzla, Brașov, Zărnești, Râșnov, Făgăraș, Săcele, Victoria, Codlea, Vatra-Dornei, Uricani, Orșova și Huși, potrivit prevederilor căruia, începând cu data de 10 aprilie a.c., în termen de două luni, pot fi depuse documentațiile necesare obținerii finanțării.
Pentru a se asigura de succesul programului,  viceprim-ministrul Grațiela Leocadia Gavrilescu, ministrul mediului, le-a adresat primarilor din localitățile respective un mesaj de atenționare:

”Vă rog să acordați toată atenția acestui demers, extrem de important, nu numai pentru comunitatea dumneavoastră, ci și pentru România, și să nu ezitați, în situația în care vă confruntați cu dificultăți în elaborarea dosarului, să ne solicitați sprijinul, pentru a vă putea încadra în termenul stabilit.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *