Câmpia situată între râurile Prahova și Telejen, ce include localitățile Ariceștii Rahtivani, Băicoi, Bejoi, Florești, Păulești, Ploiești, Nedelea, Strejnicu, Stoenești, Târgșoru Nou și Târgșoru Vechi, este recunoscută pentru bogăția sa în descoperiri funerare preistorice. Aici, la începutul epocii bronzului, comunitățile umane au construit peste 350 de tumuli, movile din pământ utilizate ca monumente funerare, datând de aproape cinci milenii.

Aceste structuri istorice sunt amenințate de dezvoltarea industrială și imobiliară, balastiere și proiecte de centrale fotovoltaice. Pentru a proteja acest patrimoniu cultural inestimabil, arheologii intervin prin săpături preventive.

În luna mai a acestui an, o echipă de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, condusă de Alin Frînculeasa, și din care au făcut parte Octav Negrea, Eduard Ghinea și restauratorul Claudia Dumitrescu, a realizat săpături în Ariceștii Rahtivani. Aici, au descoperit un mormânt într-un tumul parțial distrus, atribuit unei persoane subadulte din cultura Iamnaia, datând din prima jumătate a mileniului al III-lea î.Hr. În apropierea umărului stâng al defunctului a fost găsit un bulgăre de ocru roșu, specific ritualurilor funerare ale acelei perioade.

Până în prezent, în Ariceștii Rahtivani și localitățile învecinate au fost cercetați în jur de 20 de tumuli, aducând o contribuție semnificativă la cunoașterea preistoriei în România și în Occident. Muzeul din Ploiești deține cel mai bogat patrimoniu specific acestor descoperiri arheologice, fiind un reper esențial în domeniu.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews