Benone Duduc, adjunctul inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, a expus mai multe nereguli depistate în urma controlului efectuat după incendiul de la pensiunea Ferma Dacilor. El a evidențiat că fostul adjunct al inspectorului șef de la ISU Prahova s-a implicat în acțiunile de control la acea unitate în 2019, deși nu avea dreptul legal, iar în urma verificărilor au fost emise avertismente.

Duduc a subliniat că Ferma Dacilor trebuia să obțină o autorizație de securitate la incendiu și că vom relua demersurile către Ministerul Economiei pentru modificarea normelor de clasificare a structurilor de primire turistică. De asemenea, el a anunțat că va fi înaintată o sesizare către Inspectoratul de Stat în Construcții cu privire la legalitatea emiterii, în 2020, a certificatului de edificare pentru Ferma Dacilor din partea autorității locale.

“Vicierea actului de autoritate exercitat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, prin implicarea fără drept a comenzii inspectoratului în activitatea de control, în particular a prim-adjunctului inspectorului şef pe funcţie la acel moment. Acesta a fost semnatarul fără drept al procesului-verbal de control întocmit în luna iulie 2019, la Ferma Dacilor. (…) Prim-adjunctul inspectorului şef nu a făcut şi nu face parte din inspecţia de prevenire şi, prin urmare, nu poate desfăşura efectiv activităţi care reprezintă forme ale autorităţii de stat, respectiv realizare, autorizare, control de prevenire, constatare şi sancţionare a controlului”, a explicat Benone Duduc, vineri, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că o altă constatare se referă la “impunerea unui stări de temere şi presiunea asupra inspectorilor care se împotriveau stilului de conducere practicat în scopul realizării unor interese personale. Este un aspect constatat în urma discuţiei purtate cu inspectorii de prevenire”.

Benone Duduc a adăugat că o altă neregulă găsită la ISU Prahova a fost legată de modificarea discreţionară a planurilor individuale de control pentru inspectorii de prevenire.

Duduc a afirmat că echipele care au făcut verificări au constatat că “aceste planuri au fost modificate în scopul care să corespundă unui eventual control ierarhic cu activităţile efectiv desfăşurate şi cu documentele de control care se regăsesc la nivelul unităţii, iar aici putem vorbi şi de un fals în documente”.

Adjunctul inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă a declarat că organizarea controlului la Ferma Dacilor a fost realizată prin încălcarea documentelor de planificare şi neasigurarea pregătirii acestei verificări.

“În fapt, prim-adjunctul inspectorului şef a sistat activitatea de control derulată de un inspector de prevenire la un alt obiectiv şi a dispus participarea acestuia la efectuarea verificărilor la Ferma Dacilor fără a asigura pregătirea controlului”, a transmis Benone Duduc.

Mai multe informaţii găsiţi aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *