logo
RNTV Live

Descoperirea unor documente antice de peste 100 de ani, înglobate în zidurile unei primării

documente-talmaciu-22-696×928
Dudau Andreea Valentina

În orașul Tălmaciu din județul Sibiu, s-a petrecut o descoperire istorică remarcabilă pentru comunitate. Primarul Ioan Oancea a reușit să recupereze o serie de documente vechi, datând din perioada interbelică, care erau ascunse între ultimul etaj și podul sediului primăriei!

Lucrările de renovare a clădirii, construită în 1944, au scos la lumină adevărate comori istorice, perfect conservate sub grosul straturilor de nisip și rumeguș. Primarul a sugerat că documentele, cel mai probabil, au fost ascunse intenționat înainte de 1940, înainte de cedarea Ardealului de Nord către Ungaria.

“Am identificat registre fiscale și impozite plătite de către locuitorii localității pentru animale și bunuri, dar și minute ale ședințelor de consiliu din perioada 1920-1940”, a explicat primarul.

Aceste documente au fost descoperite odată cu începerea lucrărilor de renovare a sediului Primăriei Tălmaciu, clădire care în ultimii 100 de ani a îndeplinit diverse funcții, inclusiv aceea de grădiniță, închisoare, clădire administrativă și locație pentru pompieri.

Structura întregii construcții este realizată pe baza unei structuri de lemn, inclusiv separarea etajelor este efectuată cu ajutorul aceleiași structuri de lemn. Documentele au fost descoperite atunci când muncitorii au demontat podeaua podului, acestea căzând la sol. Ele erau plasate pe podeaua podului, acoperite cu rumeguș și nisip, apoi acoperite din nou cu nisip, iar deasupra lor s-a turnat podeaua din scândură a podului.

Primarul a afirmat cu fermitate că este clar faptul că documentele au fost ascunse acolo, însă motivul exact rămâne necunoscut. Totuși, el a suggerat că acest lucru ar putea avea legătură cu cedarea Ardealului de Nord către Ungaria în 1940.

În acel moment, odată cu semnarea Dictatului de la Viena, Transilvania de Nord sau Ardealul de Nord, cu o suprafață de peste 43.000 de kilometri pătrați, a fost cedat de către Regatul României Ungariei fasciste.

Din cauza incertitudinii privind traseul exact al graniței, localnicii din Tălmaciu au luat decizia de a ascunde documentele în cazul în care teritoriul cedat ar fi inclus și această zonă.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor