Sursa foto: Info Natura

Oamenii de știință cred că apa ar fi putut exista pe suprafața planetei Marte mult mai recent decât se credea înainte, datorită descoperirii unor caracteristici geologice precum crustele și fisurile de pe dunele din regiunea Utopia Planitia. Aceste caracteristici sunt probabil rezultatul mișcării apei dezghețate și sărate, și au fost descoperite prin analiza datelor colectate de roverul chinez Zhurong, care a explorat zona timp de nouă luni. Imaginile obținute au arătat că aceste caracteristici sunt legate de activitatea apei, iar analizele chimice sugerează că dunele au fost formate cu aproximativ 1,4 milioane – 400.000 de ani în urmă.

Conform cercetătorilor de la Academia Chineză de Științe din Beijing, caracteristicile crustei găsite pe Marte sunt, de fapt, rezultatul activității apei, în special a topirii zăpezii și a micilor pungi de apă înghețată amestecate cu săruri minerale.

Acești cercetători au exclus posibilitatea ca aceste formațiuni să fie rezultatul dioxidului de carbon înghețat (gheață carbonică) sau a acțiunii vântului. Cauza cea mai probabilă pare a fi apa cu sare care rezultă din topirea zăpezii.

Această descoperire evidențiază faptul că climatul actual al lui Marte este mai umed decât se credea anterior și oferă indicii importante pentru viitoarele misiuni de explorare care își propun să găsească semne ale apei pe planeta roșie.

Sursa: dcnews.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsiți pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *