logo
RNTV Live

Descoperă Manăstirea Zamfira din Lipănești, Prahova

download (2)
Erika Stoica

În comuna Lipănești din județul Prahova se ridică Manăstirea Zamfira, o bijuterie de artă creată de mâna talentată a lui Nicolae Grigorescu. Construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, această mănăstire impresionează prin arhitectura sa deosebită și amplasarea sa pitorească, în inima luncii râului Teleajăn.

Complexul mănăstirii adăpostește două biserici: biserica veche și cea mare. În interiorul lor se găsește o colecție impresionantă de obiecte bisericești, precum cruci, potire, veșminte și cărți vechi, care alcătuiesc o parte valoroasă din patrimoniul cultural al țării.

Unul dintre aspectele definitorii ale Mănăstirii Zamfira este pictura sa interioară, realizată între 1856 și 1857 de către Nicolae Grigorescu și fratele său, Gheorghe Grigorescu. Această operă de artă conferă lăcașului de cult o atmosferă de solemnitate și frumusețe spirituală.

Zamfira este sărbătorită de credincioși în două hramuri: Înălțarea Domnului și Sfântul Ierarh Nifon. O vizită la Mănăstirea Zamfira din Lipănești nu este doar o incursiune în arta și arhitectura religioasă, ci și o călătorie în istoria și tradițiile românești, într-un cadru natural de o frumusețe rară.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

pnlvolonanupuslbogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor