logo
RNTV Live

Deputatul Virgil Popescu propune un proiect ce prevede apa gratuită în restaurante

OIP
Constantin Corina

Propunerea legislativă a fost aprobată în Camera Deputaților și se pregătește să fie trimisă către președintele Klaus Iohannis pentru a fi promulgată.

„A fost adoptată legea care include amendamentul pe care l-am depus, ca președinte al Comisiei pentru Mediu și Echilibru Ecologic, care să includă furnizarea gratuită a apei potabile.

Amendamentul la care fac referire, respectiv: ”furnizarea gratuită a apei potabile prin rețeaua de distribuție, pentru consumatorii din restaurant, cantine și servicii de catering”, este parte a proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.7/2023 privind calitatea apei destinată consumului uman.”, transmite Virgil Popescu, deputat PNL.

Unul dintre obiectivele propuse este să se încurajeze consumul de apă potabilă de la robinet. În varianta inițială a proiectului, nu erau impuse obligații pentru furnizarea gratuită a apei potabile de la robinet nici pentru administrațiile și clădirile publice, nici pentru restaurante, cantine și servicii de catering.

Legea doar încuraja aceste entități să ofere această facilitate. Astfel, restaurantele și clădirile publice erau îndemnate să ofere acces la apă potabilă prin instalarea dozatoarelor conectate la rețeaua publică de apă. De asemenea, restaurantele, cantinele și serviciile de catering erau încurajate să furnizeze apă gratuit sau la tarife reduse.

Virgil Popescu, președintele Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților, a explicat pentru publicația citată de ce a fost făcută această modificare:

„Intenția a fost aceea de a da posibilitatea consumatorului român, atunci când merge la un restaurant, de exemplu, de a bea un pahar cu apă fără a fi nevoit să plătească pentru el. Așa încât, prin această prevedere, îi dăm posibilitatea de a putea cere, cu titlu gratuit, un pahar cu apă de la robinet.

Textul inițial era de încurajare. Acum, însă, operatorul HoReCa va fi obligat să dea curs unei astfel de cereri. Evident, plecăm de la premisa de legalitate, că restaurantul are autorizația sanitar-veterinară în regulă, iar că apa este perfect potabilă.”

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor