Biro Rozalia, deputată UDMR și președinta Comisiei de politică externă din Camera Deputaților, a adresat o solicitare ambasadorului ucrainean în România, Igor Prokopchuk, cu privire la necesitatea revizuirii și ajustării legii privind minoritățile naționale din Ucraina, care a fost amânată pentru a intra în vigoare până în septembrie 2024.
Într-o conferință de presă, Biro Rozalia a declarat că a discutat cu ambasadorul ucrainean cu privire la o chestiune deosebit de importantă pentru minoritățile din Ucraina. Deoarece legea educației, care ar fi trebuit să fie implementată din septembrie 2023, ar fi afectat drepturile minorităților și ar fi restricționat accesul elevilor la învățarea în limba maternă, decidenții ucraineni au amânat aplicarea acestei legi până în septembrie 2024. Cu toate acestea, deputata a subliniat că amânarea cu un an nu reprezintă o soluție adecvată pentru această problemă.
Biro Rozalia a explicat că este esențial ca legea să fie revizuită și modificată astfel încât să garanteze aceleași drepturi ca cele oferite minorității ucrainene din România și să fie proporțională cu procentul comunității ucrainene și românești din Ucraina. În calitate de președinte al Comisiei de politică externă și membru UDMR, o organizație care susține conservarea culturii, tradițiilor și utilizarea limbii materne a minorității, Biro Rozalia a subliniat necesitatea ca Ucraina să facă progrese semnificative în asigurarea drepturilor minorităților, în conformitate cu standardele democratice europene.
Deputata a afirmat că amânarea pe termen scurt nu este o soluție adecvată și a subliniat importanța consultării cu comunitatea minorității pentru a găsi o soluție care să țină cont de punctele de vedere ale ambelor părți. Ambasadorul ucrainean a exprimat deschiderea pentru aceste discuții, ceea ce a fost salutat de Biro, subliniind că astfel de acțiuni vor continua.
Legea educației amânată ar impune ca minoritățile naționale din Ucraina să învețe în limba ucraineană începând cu clasa a cincea, cu doar două-trei ore de predare în limba maternă. Acest lucru, susține Biro, este „absolut inacceptabil” în contextul Constituției Ucrainei, care garantează drepturile cetățenilor care aparțin minorităților naționale de a învăța în limba maternă și interzice limitarea acestor drepturi.
Reformele propuse la legea minorităților naționale sunt cerute Ucrainei în cadrul procesului său de aderare la Uniunea Europeană.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.