Specialiștii Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova au realizat, recent o descoperire deosebită în pădurea din comuna Plopu. În urma unui diagnostic arheologic efectuat de profesorul Virgil Nițu, de la Școala nr. 1 din Mizil, au fost identificate patru depozite distincte de arme și unelte agricole din perioada medievală timpurie, datând din secolele VIII-X d.Hr. Aceasta a fost o descoperire remarcabilă, care aduce noi informații despre viața din această zonă în Evul Mediu.
Printre obiectele descoperite se numără topoare de luptă, un vârf de lance, o sabie, dar și unelte agricole și meșteșugărești, precum seceri, cuțite, brăzdare de plug și catarame. De asemenea, au fost găsite fragmente ceramice care sugerează existența unei așezări medievale necunoscute până acum în zonă.





Aceste descoperiri sunt de o mare importanță pentru înțelegerea istoriei Regiunii Subcarpatice din nordul Munteniei, un loc deosebit de important în perioada medievală timpurie, cu legături puternice cu alte regiuni ale Europei. Această zonă, bogată în resurse, a fost un punct strategic în acele vremuri, iar noile descoperiri contribuie la reconstruirea unei imagini mai clare a istoriei acestei regiuni.
În plus, cele patru depozite descoperite recent adaugă valoare altor descoperiri de artefacte medievale făcute în trecut în comuna Plopu, inclusiv un cazan de aramă peceneg și 11 monede bizantine de bronz, ce îmbogățesc în continuare cunoașterea asupra istoriei acestor locuri.