Forțele Navale Române (FNR) au desfășurat primul exercițiu naval de amploare din ultimii trei ani în Tulcea, pe Dunăre, cu ocazia Zilei Marinei. Această demonstrație a subliniat abilitatea FNR de a efectua operațiuni pentru eliminarea pericolelor de mine și menținerea libertății de navigație pe Dunăre, conform declarațiilor comandorului Antoanel Vătămanu, comandantul Garnizoanei.

Exercițiul naval a constat într-o simulare de luptă între o vedetă blindată din județul Brăila, echipată cu artilerie, și o vedetă fluvială din Tulcea. Infanteria Marină a respins un atac inițiat de o grupare de cercetare-diversiune, iar apoi a fost creat un culoar de trecere pentru nave printr-un baraj de mine.

„Prin acest exercițiu, am putut observa că FNR dispun de capacități și personal pregătit pentru a îndeplini cu succes o gamă diversă de misiuni. De la începutul conflictului cu Ucraina, ne-am revizuit programele de instruire și am intensificat eforturile, astfel încât FNR să efectueze acțiuni de supraveghere sistematică a spațiului maritim și fluvial pentru combaterea amenințării de mine și menținerea libertății de navigație pe căi maritime și fluviale, 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână”, a subliniat comandorul Antoanel Vătămanu.

Comandorul Vătămanu a evidențiat că în cadrul exercițiului au participat și nave mai tinere, precum o șalupă de intervenție rapidă achiziționată anul precedent. El a lăudat performanțele personalului și a menționat că echipajele sunt alcătuite din ofițeri tineri, maiștri militari și soldați gradați profesioniști, absolvenți în anii 2021-2022, care și-au dovedit abilitățile în cadrul acestui exercițiu complex.

Unul dintre tinerii ofițeri implicați în exercițiul de pe Dunăre, locotenentul Alexandru Balika, comandantul vedetei fluviale 142, și-a exprimat impresiile: „Am simțit o presiune semnificativă, dar după primele minute am observat că totul decurge conform planului și am reușit să mă relaxez și să coordonez exercițiul așa cum am considerat că este mai potrivit. Colaborarea excelentă din echipaj a fost extrem de utilă.”

În timpul exercițiului, vedeta fluvială 142 a fost implicată într-o luptă simulată cu vedeta blindată din Brăila, aceasta fiind adusă pentru prima dată la Tulcea în cadrul acestei manifestări.

Ziua Marinei Române a cuprins discursuri, mesaje de felicitare și un serviciu religios în onoarea marinariilor, precum și momente simbolice precum aruncarea unei ancore de flori în Dunăre și venirea zeului Neptun, însoțite de jocuri specifice marinei.

Sărbătoarea a continuat și în zilele următoare, cu diverse evenimente, cum ar fi un târg de produse artizanale și concerte, organizate de Primăria Tulcea în cadrul Zilelor municipiului. De asemenea, încheierea festivalului Tulcea Street Food a adus în centrul atenției spectacole culinare și de divertisment, oferind vizitatorilor o experiență variată.

Menționăm că în ultimii ani, Zilele municipiului Tulcea au avut un caracter restrâns din cauza restricțiilor impuse de pandemie și a lucrărilor de reparație la faleza Ivan Patzaichin.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *