Cu ocazia celebrării Zilei Mondiale a Farmacistului pe 25 septembrie, prof. univ. emerit dr. farm. Dumitru Lupuliasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România, consideră că este necesară o reevaluare a rolului farmacistului în sistemul de sănătate românesc, pentru a valorifica pe deplin această profesie.

Federația Farmaceutică Internațională (FIP), organizația globală pentru farmacie, științe farmaceutice și educație farmaceutică, a stabilit ca tema pentru campania din acest an a Zilei Mondiale a Farmacistului să fie „Farmacia consolidează sistemele de sănătate”, conform unui comunicat emis de Colegiul Farmaciștilor din România.

Prof. Lupuliasa a subliniat că într-un moment în care sistemele de sănătate din întreaga lume se confruntă cu recuperarea după criza COVID-19 și este evidentă necesitatea unor acțiuni urgente pentru a asigura ca serviciile de sănătate să fie pregătite pentru viitor, campania de anul acesta pentru Ziua Mondială a Farmacistului oferă o oportunitate de a crește gradul de conștientizare cu privire la farmaciști, văzuți ca o soluție inteligentă.

Președintele Colegiului Farmaciștilor din România a observat că în țara sa, interesul tinerilor pentru profesia de farmacist este în scădere de mai mulți ani, lucru demonstrat și de numărul scăzut de înscrieri și de rezultatele slabe la admiterea la facultățile de farmacie din acest an. El consideră că este necesar să se ia măsuri pentru a introduce noi servicii farmaceutice, la fel cum se întâmplă în alte state europene.

Profesorul Lupuliasa a subliniat faptul că mesajul FIP pentru campania din 2023 este clar: „Lăsați farmaciile să facă mai mult!” și a enumerat câțiva pași pe care farmacia comunitară i-a făcut deja în această direcție, cum ar fi testarea rapidă pentru COVID-19, vaccinarea antigripală și evaluarea riscului de diabet zaharat.

El a subliniat și concluzia la care s-a ajuns în cadrul Conferinței-dezbateri: „Rolul farmacistului în sistemul de sănătate românesc” din luna ianuarie a acestui an, și anume că farmacistul are nevoie de o reevaluare a poziției sale în cadrul sistemului de sănătate românesc, subliniind că aceasta trebuie să fie baza pentru viitoarele eforturi de valorificare a profesiei farmacistului.

„Ceea ce consider însă că este important să evidențiez cu această ocazie, este faptul că la Conferința-dezbatere: Rolul farmacistului în sistemul de sănătate românesc, primul eveniment dintr-o campanie cu tema: FARMACIST PENTRU SĂNĂTATE, care a avut loc în luna ianuarie a acestui an, s-a conturat o concluzie clară, pe care nimeni dintre noi nu o poate nega: farmacistul are nevoie de repoziționare în cadrul sistemului de sănătate românesc.

Este realitatea momentului pe care îl trăim, de la care trebuie pornit în toate demersurile viitoare de valorificare a profesiei”, a mai precizat în mesajul său, președintele Colegiului Farmaciștilor din România.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *