În data de 25 august, vineri, a avut loc semnarea primului contract pentru finanțarea unui campus dual prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Această semnare a avut loc în Oradea și a fost efectuată de către ministrul Educației.

În Oradea, autoritățile locale au inițiat deja construcția unui campus dual, sprijinită financiar din bugetul local. Acest campus se află într-un stadiu avansat de dezvoltare, fiind finalizat în proporție de aproximativ 95%, conform declarațiilor Consiliului Județean.

Prin intermediul contractului semnat în prezent, Consiliul Județean a primit o finanțare de 19,7 milioane de euro prin PNRR pentru finalizarea construcției și dotarea campusului, în plus față de suma de 9 milioane de lei finanțare locală. Campusul din Oradea va acoperi domeniile de studiu precum mecanică, construcții, instalații și lucrări publice, electromecanică, electronică și automatizări, precum și chimie industrială, conform informațiilor furnizate de site-ul Consiliului Județean.

Prin PNRR, este alocată o sumă de 338 de milioane de euro pentru înființarea a 10 consorții regionale și pentru dezvoltarea și dotarea a 10 campusuri profesionale integrate. Cu toate acestea, Guvernul și Ministerul Educației au decis să găsească resurse financiare pentru finanțarea a 29 de proiecte care au fost declarate eligibile.

Această semnare de contract la Oradea, efectuată de către ministrul Educației, Ligia Deca, reprezintă primul pas în înființarea unui consorțiu dual prin intermediul PNRR, din totalul de 29 de proiecte aprobate prin ordin de ministru.

Finanțarea necesară pentru realizarea Campusului Școlar pentru Învățământ Dual va fi asigurată prin intermediul Componentei 15 – Educație, Reforma 4 – Crearea unei rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior, parte a Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Construcția campusului dual din Oradea se află deja în curs de desfășurare și, conform declarațiilor vicepreședintelui Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, acesta se situează la un grad de realizare de aproximativ 95%. Se preconizează ca începând cu acest an școlar 2023-2024, campusul să primească elevi de clasa a IX-a. Pentru finanțarea proiectului, o parte din resurse provine din bugetul local, în valoare de 9 milioane de euro.

La momentul semnării contractului, ministra Educației, Ligia Deca, a subliniat că „peste 40% dintre elevii înrolați în ruta duală din România provin din județul Bihor.”

Ligia Deca: „Prin semnarea astăzi a primului contract pentru campus dual integrat, care include învățământul preuniversitar, învățământul universitar, autoritățile publice locale și, evident, angajatorii, vedem practic cum ruta duală completă, menită să recredibilizeze și să consolideze învățământul dual și deci apropierea școlii cu mediul privat, devine astfel o realitate.

Sigur că pentru noi este minunat că primul contract se poate semna în interiorul unui campus dual care este aproape gata și aici este meritul autorităților publice locale din județ și din oraș pentru faptul că mobilizarea a fost una deosebită și importanța acestui subiect este clar că a fost înțeleasă cu mult înainte de lansarea liniei de finanțare dedicată, pentru că am fost-urile integrate.

De altfel, cred eu că este simbolic faptul că semnăm astăzi primul contract aici, pentru că peste 40% dintre elevii înscriși în ruta dual în România se regăsesc în județul Bihor.

Este o tradiție în județul Bihor să dea un exemplu național în ceea ce privește apropierea școlii, în ansamblul său preuniversitar și universitar, de nevoile pieței muncii. Încă ceva, cred că trebuie să remarcăm și faptul că ruta duală nu mai înseamnă doar meserii așa cum le cunoșteam acum 10 sau 20 de ani, înseamnă și adaptarea la progresul tehnologic, iar aici parteneriatul strâns cu mediul universitar, legătura între cercetare aplicată și nevoile economiei devine, sigur, mult mai strânsă.

Mai mult decât atât, ne dorim să vedem și în palierul de universitar o apropiere mult mai mare de ceea ce are nevoie economia și mai ales de ceea ce va avea nevoie economia, dacă ne uităm la dinamica foarte mare în ceea ce privește progresul tehnologic.

E de menționat, cofinanțarea are un nivel impresionant aici, este vorba de aproximativ 50% din valoarea proiectului și avem mare încredere că ceea ce s-a semnat astăzi, de fapt, cimentează lucru pe care îl știam de mult, și anume că Oradea și județul Bihor sunt pionieri în ceea ce privește învățământul dual.”

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *