Deși paiele de băut ecologice par a fi o variantă mai sustenabilă acestea totusi, par a fi la fel de poluante precum paiele din plastic. Ce le fac să își piardă din calitățile de reciclare?

Aşa-numitele paie de băut „ecologice” conţin substanţe chimice „permanente” şi potenţial toxice şi este posibil să nu fie mai bune pentru mediul înconjurător comparativ cu paiele din plastic, au atras atenţia cercetătorii, relatează DPA/PA Media.

Substanțele PFAS au fost identificate și în patru din cinci modele de paie din bambus, trei din patru branduri de paie din plastic și două din cinci variante de paie din sticlă. Nu s-au găsit urme ale acestor substanțe în niciunul dintre cele cinci tipuri de paie din oțel.

Însă paiele din hârtie prezentau cel mai mare risc de PFAS, aceste substanţe chimice fiind detectate în 90% dintre mărcile testate.

De asemenea, au fost detectate: acid trifluoroacetic (TFA) şi acid trifluorometansulfonic (TFMS), PFAS cu „lanţ ultra-scurt” care sunt foarte solubile în apă şi astfel ar putea ajunge din paie în băuturi, conform raportului.

„Cantităţi mici de PFAS, deşi în sine nedăunătoare, se pot adăuga la încărcătura chimică deja prezentă în organism”, a declarat Groffen.

În prima analiză de acest tip realizată în Europa și doar a doua din lume, cercetătorii au examinat 39 de tipuri de paie pentru băut în ceea ce privește prezența grupului de substanțe chimice sintetice cunoscute sub denumirea de perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS).

Potrivit cercetătorilor, concentraţiile de PFAS au fost reduse şi, având în vedere că majoritatea oamenilor folosesc paie de băut doar ocazional, prezintă un risc limitat pentru sănătatea umană.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *