Tulburarea de spectru autist (TSA) reprezintă o dizabilitate de dezvoltare cauzată de variații la nivelul creierului, manifestându-se în moduri diverse, specifice fiecărui individ și tipului de autism în cauză. Persoanele cu TSA tind să aibă dificultăți în comunicare și interacțiunea socială, iar procesul lor de învățare se desfășoară adesea în moduri și ritmuri diferite față de cei fără această afecțiune.

Potrivit unui nou studiu, în Statele Unite, un număr semnificativ de adolescenți, mai exact unul din patru, ar putea suferi de o formă nedetectată de autism, trăind cu această afecțiune de dezvoltare fără un diagnostic oficial.

Cercetătorii de la Universitatea Rutgers au investigat adolescenți de 16 ani cu tulburări din spectrul autist (TSA) în statul New Jersey și au descoperit că aproximativ 25% dintre aceștia nu au primit încă un diagnostic oficial pentru autism.

Această cercetare, publicată recent în Journal of Autism and Developmental Disorders, s-a bazat pe o metodă numită supraveghere activă din surse multiple, cu scopul de a colecta date cu privire la prevalența TSA în rândul adolescenților din regiunea de nord-est a statului New Jersey.

Walter Zahorodny, profesor asociat la facultatea de medicină Rutgers și autorul principal al studiului, a afirmat că acesta este cel mai extins studiu realizat până în prezent cu privire la TSA la adolescenți din această grupă de vârstă și că speră ca rezultatele să contribuie la o mai bună înțelegere a afecțiunii și la furnizarea de servicii mai bune în școli și în domeniul medical.

Conform studiului, aproximativ 1,77% dintre adolescenții de 16 ani din nord-estul statului New Jersey suferă de TSA.

Tulburarea afectează în mod predominant adolescenții băieți față de fete, rasa caucaziană comparativ cu afro-americani sau hispanici și adolescenții cu venituri ridicate în comparație cu cei cu venituri scăzute.

De asemenea, cercetătorii au constatat că unul din patru adolescenți cu TSA nu a fost diagnosticat, iar trei din cinci adolescenți cu autism au, de asemenea, cel puțin o altă tulburare neuropsihiatrică, în mare parte tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD).

Studiul a folosit date provenite din registrele școlare și de sănătate din Statele Unite, acoperind un eșantion de 4.875 de adolescenți de 16 ani din patru comitate din nordul statului New Jersey în anul 2014.

Rezultatele au evidențiat că 1.365 de înregistrări au necesitat o evaluare detaliată, iar în final, s-au confirmat 560 de cazuri. Dintre acestea, 384 fuseseră deja identificate în cadrul unui studiu anterior, la vârsta de opt ani, și alte 176 au primit un diagnostic la vârsta de 16 ani.

Studiul a arătat că prevalența TSA este mai ridicată la adolescenții de sex masculin (2,89%) în comparație cu fetele (0,62%). De asemenea, TSA este de două ori mai frecvent întâlnită în rândul adolescenților cu venituri ridicate față de cei cu venituri mici.

Există, de asemenea, diferențe semnificative în diagnosticare în funcție de rasă și statut socioeconomic. Autismul este cu 50% mai răspândit în rândul adolescenților albi comparativ cu colegii lor de culoare sau hispanici.

Cercetătorii au menționat că studiul nu a inclus suficienți adolescenți de origine asiatică pentru a putea face comparații relevante. Profesorul Zahorodny a explicat că aceste constatări reflectă modele reale de incidență în funcție de sex, rasă și statut socioeconomic și nu doar rate mai slabe de diagnosticare în grupurile care au mai multe resurse și acces la îngrijire medicală de calitate.

Un aspect important al acestei cercetări este faptul că un număr semnificativ de adolescenți cu TSA rămân nedetectați, mai ales dacă afecțiunea lor se manifestă sub o formă mai ușoară. De asemenea, descoperirea că o proporție semnificativă a acestor adolescenți cu TSA suferă și de alte tulburări neuropsihiatrice indică necesitatea de intervenție, îngrijire și planificare adecvate.

Cercetătorii au subliniat necesitatea îmbunătățirii instrumentelor și protocoalelor pentru depistarea TSA, atât în școli, cât și în domeniul medical, în lumina rezultatelor acestui studiu.

De asemenea, faptul că atât de mulți adolescenți americani rămân nedetectați și, prin urmare, nu beneficiază de sprijin, subliniază necesitatea urgentă a identificării și dezvoltării unor intervenții adecvate pentru acești tineri.

Profesorul Zahorodny a exprimat speranța că acesta nu va fi ultimul studiu de acest gen și că continuarea monitorizării acestei cohoarte de peste 500 de persoane ar putea contribui semnificativ la înțelegerea autismului în vârsta adultă și la dezvoltarea unor intervenții care să sprijine bunăstarea acestor persoane.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *