Forul legislativ impus de Rusia, Consiliul de Stat din Crimeea, a aprobat miercuri confiscarea apartamentului preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, de pe coasta peninsulei anexate de Moscova în 2014.
Proiectul vizează, de asemenea, și confiscarea unor fabrici şi întreprinderi deţinute de cetăţeni ucraineni, a fost aprobat în unanimitate de parlamentarii locali proruşi.
Decizia autorităților din Crimeea a fost justificată prin poziţia deschis antirusească a proprietarilor acestora, ca în cazul oligarhilor ucraineni Rinat Ahmetov şi Igor Kolomoiski.
,,Aşa cum am promis, duşmanii Rusiei nu vor putea face bani în Crimeea”, declară Serghei Axionov, lider local.
Kievul nu renunţă la recuperarea Crimeei, care a fost anexată de Rusia în martie 2014, conform declarațiilor lui Zelenski.
Parlamentul Crimeei adoptase o lege care autorizează exproprierea activelor aparţinând ,,ţărilor neprietenoase” încă din octombrie anul trecut.
,,Aceasta va fi o înfrângere pentru toţi cei care continuă să beneficieze de Crimeea atunci când desfăşoară activităţi de sabotaj împotriva noastră”, susține pe contul său de Telegram Vladimir Konstantinov, preşedintele parlamentului.
Noua lege permite, de asemenea, rechiziţionarea terenurilor deţinute de străini până la 24 februarie 2022, data începerii actualei campanii militare ruse din Ucraina.
Comitetul pentru legislaţie de pe lângă preşedinţia rusă respinsese această iniţiativă a administraţiei din Crimeea cu câteva luni în urmă ca fiind neconstituţională.
Apartamentul familiei Zelenski este situat în complexul rezidenţial ,,Imperator” din localitatea Livadia, chiar lângă populara staţiune balneară Ialta, una dintre principalele destinaţii turistice din peninsulă.
Palatul cu acelaşi nume se află tot în Livadia, și este reşedinţa de vacanţă a ultimului ţar rus, Nicolae al II-lea, care a fost împuşcat împreună cu familia sa de către bolşevici în 1918.
Acest palat imperial a găzduit Conferinţa de la Ialta în februarie 1945, care i-a reunit pe liderul sovietic Iosif Stalin, premierul britanic Winston Churchill şi preşedintele american Franklin D. Roosevelt