Sursă foto: MApN/ Vali Ciobîrcă

Anual, încă din 1959, data de 25 octombrie marchează Ziua Armatei Române.

Această dată aleasă amintește de eliberarea Transilvaniei de Nord de sub ocupaţia hortisto-fascistă, obținută prin lupta eroică a peste 525.000 de militari, între 23 august şi 25 octombrie 1944.

După ce teritoriul național a fost eliberat, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, și a contribuit, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, care a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

De Ziua Armatei se arborează Drapelul naţional la sediile instituţiilor militare, se ridică Marele Pavoaz la bordul navelor militare maritime şi fluviale şi se organizează ceremonii militare şi activităţi comemorative în garnizoanele din ţară, în teatrele de operaţii şi în ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai Apărării.

Potrivit publicației creștin-ortodoxe Basilica, Forţele terestre îl cinstesc drept ocrotitor spiritual pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe (23 aprilie), aviatorii militari, pe Sfântul Proroc Ilie (20 iulie), iar Marina Română pe Maica Domnului (de Adormirea Maicii Domnului – 15 august).

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *