Mulți părinți ai copiilor cu autism se confruntă cu lungi perioade de așteptare pentru a obține un diagnostic, iar uneori, atunci când se face un diagnostic, acesta nu este definitiv. Cu toate acestea, două studii recente sugerează că un instrument de urmărire a ochilor dezvoltat recent ar putea ajuta clinicienii să diagnozeze copiii cu autism încă de la vârsta de 16 luni cu mai multă precizie.

Acest instrument, numit EarliPoint Evaluation, a fost autorizat de Administrația americană de reglementare pentru alimente și medicamente (FDA) pentru a ajuta clinicienii să diagnozeze și să evalueze autismul.

Warren Jones, director de cercetare la Centrul de autism Marcus din Atlanta, explică că acest instrument nu are ca scop înlocuirea experților clinici, ci mai degrabă se speră că va ajuta la procesul de diagnosticare oferind o evaluare obiectivă a comportamentului copiilor.

Tradițional, diagnosticul de autism se bazează pe evaluările clinice ale istoricului dezvoltării copilului, comportamentelor observate și rapoartelor părinților. Aceste evaluări pot fi lungi, iar comportamentele subtile asociate cu autismul pot fi trecute cu vederea, în special la copiii mici.

Instrumentul EarliPoint Evaluation funcționează prin monitorizarea mișcărilor ochilor copiilor în timp ce aceștia urmăresc videoclipuri cu interacțiunile sociale ale altor copii. Copiii fără autism se concentrează asupra gesturilor și expresiilor faciale ale copiilor din videoclip, în timp ce copiii cu autism pot prezenta modele diferite de mișcări ale ochilor.

Două studii separate au arătat că această tehnologie are o sensibilitate și o specificitate de aproximativ 80%. În plus, utilizarea testului de urmărire a ochilor poate accelera procesul de diagnosticare a autismului și poate duce la intervenții mai timpurii și mai eficiente.

Cu toate acestea, este important de menționat că este încă nevoie de mai multă cercetare pentru a valida complet această tehnică și pentru a se asigura că poate fi aplicată în practica clinică într-un mod fiabil și consistent.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *