Prețurile a 34 de medicamente urmează să fie majorate începând cu data de 24 noiembrie, ca urmare a expirării termenului în care Ministerul Sănătății a impus o penalitate de 5%.

Această măsură este inclusă într-un proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătății, care indică faptul că în noiembrie 2022 a fost aplicată o penalitate de reducere cu 5% față de prețurile rezultate din corectarea Catalogului național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România (Canamed).

Proiectul de act normativ pune capăt penalizării de 5% din preț, impusă în noiembrie 2022 pentru o perioadă de 12 luni, pentru medicamentele ale căror deținători ai autorizației de punere pe piață (DAPP) au transmis cu întârziere (după expirarea termenului legal de 10 zile) acceptarea prețului stabilit de Minister.

Această penalitate este reglementată de Ordinul nr. 1221/2019, care specifică că: „În situaţia în care DAPP/reprezentantul care a comercializat anterior medicamentul pe teritoriul României comunică ministerului acceptarea preţului stabilit de minister după expirarea termenului de 10 zile (…), preţul este aprobat la un nivel stabilit conform prevederilor prezentului ordin, diminuat cu 5% pentru o perioadă de 12 luni, aplicabil de la data aprobării”.

„În ceea ce privește această situație specifică, regula diminuării cu 5 procente a valorilor de referință a fost aplicată pentru o perioadă de 12 luni, începând cu data aprobării, în conformitate cu prevederile ordinului nr. 1221/2019, și astfel se încheie această penalitate la 23 noiembrie 2023”, se arată în referatul de aprobare al proiectului.

La data de 23 noiembrie 2023 se împlinesc cele 12 luni de penalizare cu 5%, iar noile prețuri care intră în vigoare de la 24 noiembrie țin cont și de actualizarea prețului de producător la cursul mediu de schimb valutar BNR utilizat la ultima corecție.

Astfel, creșterea de preț aplicată pentru cele 34 de medicamente este de 6,5% față de nivelul actual.

Exemple de noile prețuri începând cu 24 noiembrie:

  • Algocalmin 1 g/2 ml Zentiva (metamizol sodic), cutie cu 5 fiole – preț maxim: 7,80 lei cu TVA (comparativ cu 7,32 lei în prezent).
  • Azitromicină Sandoz 200 mg/5 ml, cutie cu 1 flacon – preț maxim: 19,26 lei cu TVA (comparativ cu 18,09 lei în prezent).
  • Epirubicină Actavis 2 mg/ml, cutie cu 1 flacon soluție injectabilă – preț maxim: 254,15 lei cu TVA (comparativ cu 238,79 lei în prezent).

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *