logo
RNTV Live

Danemarca închiriază o închisoare în Kosovo pentru deținuții non-UE

inchisoare-gratii
Dudau Andreea Valentina

Parlamentul din Kosovo a aprobat joi un acord prin care închiriază Danemarcei 300 de locuri într-o închisoare, pentru o perioadă de 10 ani, în schimbul a 200 de milioane de euro!

Conform proiectului de lege prezentat de guvern, Danemarca și Kosovo au încheiat un acord negociat în urmă cu doi ani. Conform acestui acord, Pristina va închiria Danemarcei 300 de celule în închisoarea din Gjilan, situată în centrul-est al Kosovo.

Aceste celule, care vor fi într-o închisoare reconstruită, vor fi folosite pentru infractorii condamnați din afara Uniunii Europene, care urmează să fie expulzați din Danemarca după ispășirea pedepselor.

“Este o veste foarte bună”, a declarat ministrul danez al justiției, Peter Hummelgaard, după votul parlamentului. “Reconstrucția închisorii din Kosovo poate începe acum, astfel încât aceasta să fie pregătită să primească infractori condamnați la expulzare din Danemarca. Acest lucru trimite un semnal clar infractorilor străini: viitorul lor nu este în Danemarca și nu ar trebui să își ispășească pedepsele aici”, a adăugat el într-un comunicat de presă.

Cele 200 de milioane de euro plătite de Danemarca vor fi utilizate pentru îmbunătățirea instituțiilor penale din Kosovo și pentru proiecte de energie regenerabilă, conform textului de lege.

Danemarca nu va putea trimite în Kosovo persoane condamnate pentru terorism, crime de război sau deținuți cu boli mintale, iar un gardian danez va lucra alături de gardienii locali.

Această soluție a fost adoptată pentru a face față supraaglomerării închisorilor din Danemarca. Când acordul a fost anunțat pentru prima dată în 2021, au apărut îngrijorări privind tratamentul deținuților în Kosovo. Danemarca a asigurat că aceștia vor fi tratați conform acelorași reguli ca în închisorile din țară.

Închisorile și centrele de detenție din Kosovo sunt adesea afectate de violențe între deținuți, corupție, expunere la opinii radicale, lipsa asistenței medicale și violență din partea personalului, conform grupurilor de apărare a drepturilor.

Deși guvernele celor două țări au încheiat acest acord în 2021, parlamentul kosovar nu a reușit să adopte legea până acum din cauza opoziției partidelor.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor