logo
RNTV Live

Dan Air, caută soluții pentru a salva Aeroportul din Ghimbav – Care sunt acestea?

OIP-4
Constantin Corina

Dan Air are pierderi de 2,6 milioane de euro cauzate de programul redus de funcționare al Aeroportului de la Brașov așă că vine cu soluții!

Compania aeriană Dan Air, singura care operează de pe Aeroportul Brașov de la deschiderea acestuia, a suferit pierderi de 2,6 milioane de euro din cauza programului redus de funcționare, care este de doar 12 ore pe zi. Managerul companiei, Matt Ian David, a adus aceste pierderi la cunoștință.

Sistemul automat de aterizare (ILS) al pistei din Brașov este aprobat doar pentru Categoria I (CAT I), care necesită o vizibilitate minimă de 550 de metri pentru a iniția apropierile pentru aterizare.

Cu toate acestea, aeroportul Brașov este echipat cu cele mai noi echipamente care permit aterizări de categorii mult mai permisive, însă acestea nu au fost încă autorizate, reprezentând un pericol real în restricționarea și mai mult a programului de funcționare al aeroportului.

Compania a subliniat faptul că operatorii privați nu pot suporta la nesfârșit pierderile generate de planificarea necorespunzătoare a unor furnizori de servicii esențiale fiind propuse măsuri urgente pentru a salva Aeroportul Brașov.

Dan Air a adresat o scrisoare deschisă autorităților relevante pentru a stimula dialogul și a identifica soluții pentru a scoate aeroportul Brașov din aceast impas. Compania a propus două soluții pentru salvarea aeroportului Brașov:

  • prelungirea programului de lucru și aprobarea apropierilor de categoria II și III pentru a permite aterizarea aeronavelor în condiții de siguranță și a minimiza costurile asociate cu aterizarea pe alte aeroporturi.

Totodată, se anunță începerea lucrărilor la prima parcare supra-etajată din Brașov, destinată celor care vin în oraș, la ieșirea spre Ghimbav.

Este un proiect care va fi finalizat înainte de alegerile locale de anul viitor și reprezintă primul park&ride din cele patru planificate pentru a fi construite la intrările în municipiu.

Dan Air subliniază că, din cauza programului de lucru limitat, a fost necesar să aterizeze la alte aeroporturi conform programului Aeroportului Brașov. Aceste situații au cauzat disconfort pasagerilor și au generat pierderi semnificative pentru operatorii aerieni.

Dan Air afirmă că o companie aeriană nu-și poate menține baza operațională pe un aeroport care are un program de lucru restrictiv, deoarece este necesar să se asigure cel puțin două zboruri pe zi pentru a acoperi costurile cu operarea.

Compania a propus soluții pentru operaționalizarea corespunzătoare a Aeroportului Brașov:

  • Prima soluție este prelungirea programului de lucru al controlorilor de trafic ROMATSA pentru a asigura serviciile necesare desfășurării operațiunilor de transport aerian comercial.
  • A doua soluție implică operaționalizarea Aeroportului Brașov în afara orelor în care ROMATSA poate oferi servicii, prin crearea unui serviciu de informare la nivelul aeroportului.
  • A treia soluție este derogarea de la regulamentul de bază pentru licențierea controlorilor de trafic pentru a permite formarea rapidă a unui număr suficient de controlori care să poată acoperi un program de funcționare non-stop al Aeroportului Brașov.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

George IonescuCOREP 07 SRL - Firma de constructiitermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromcoralparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor