Europarlamentarul Dacian Cioloș a reacționat la decizia Consiliului UE privind admiterea parțială a României în spațiul Schengen, afirmând că demnitatea țării nu trebuia să fie subiect de negociere și că politicienii români sunt responsabili pentru tratarea țării ca „cetățeni de mâna a doua” în UE.

Într-o postare pe Facebook, Cioloș a subliniat că decizia actuală se referă doar la ridicarea controalelor la aeroporturi și porturi, iar eliminarea controalelor la frontierele terestre va necesita o a doua decizie a Consiliului UE, care poate fi blocată de orice stat membru în orice moment.

Europarlamentarul a criticat absența unui calendar clar pentru această a doua decizie și a subliniat că România a acceptat condiții suplimentare, cum ar fi controale sporite la frontiere și aeroporturi, în schimbul aderării parțiale la Schengen. Cioloș a susținut că această decizie legitimează juridic șantajul politic al unui stat membru și afectează demnitatea României în Uniunea Europeană.

El a cerut premierului Marcel Ciolacu să ofere explicații transparente cu privire la condițiile acceptate în numele României și să-și asume responsabilitatea pentru negocierea aderării parțiale la Schengen.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *