logo
RNTV Live

Dacian Cioloş critică abordarea slăbită în privinţa aderării la Schengen: Oportunism politic în detrimentul intereselor naţionale

Dacian Cioloş
Dumitrache Catalina

Europarlamentarul Dacian Cioloş a exprimat marţi opinia sa despre procesul aderării la Spaţiul Schengen, subliniind că reprezentanţii României trebuiau să acţioneze hotărât şi consecvent pentru a obţine o decizie politică până la finalul anului în curs. El a criticat atitudinea actuală a conducerii, inclusiv a preşedintelui şi a prim-ministrului, considerând că aceştia nu au susţinut interesele naţionale într-un mod ferm şi demn, ceea ce alimentează creşterea unor sentimente anti-europene în ţară.

Cioloş a subliniat că este nevoie ca Guvernul şi preşedintele să acţioneze cu determinare în Consiliul UE şi Consiliul European pentru a influenţa decizia privind aderarea la Schengen. El a remarcat că negocierea pe multiple planuri, atât politic, instituţional cât şi administrativ, ar fi trebuit să fie o prioritate pentru reprezentanţii României.

Cioloş a amintit că propunerea de aderare în etape a fost discutată încă din 2016, dar procesul a rămas în suspensie şi ambiguitate. El a detaliat că iniţial se dorea obţinerea unei decizii politice în 2017 pentru aderarea la Schengen, după rezolvarea problemelor legate de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV). Totodată, el a subliniat că ar fi fost important să se obţină mai întâi aderarea cu aeroporturile, apoi cu frontierele terestre, chiar şi cu o diferenţă de şase luni între ele.

Într-o notă critică faţă de abordarea politică actuală, Cioloş a evidenţiat că rezultatele nu vin din discursuri bombastice, ci din abilitatea reală de negociere a politicienilor responsabili. El a subliniat importanţa unei echipe guvernamentale eficiente care să ştie să reprezinte interesele ţării la nivel european, evitând astfel eşecuri strategice precum cel din 2017, care au încetinit procesul de aderare la Schengen din cauza unor probleme interne.

În final, Cioloş a reiterat că principala sa reproşare se îndreaptă către actuala conducere a României, pe care o acuză că nu a reprezentat interesele ţării cu suficientă demnitate şi hotărâre, ceea ce, în opinia sa, alimentează sentimentele anti-europene în societatea românească.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor