Curtea Internaţională de Justiţie a prezentat miercuri un aviz consultativ istoric care stabileşte obligaţiile legale ale statelor în combaterea încălzirii globale şi abordează direct problema responsabilităţii marilor poluatori. Documentul, considerat de experţi drept cel mai important caz analizat vreodată de CIJ, a fost solicitat la iniţiativa unor studenţi din arhipelagul Vanuatu şi sprijinit de Adunarea Generală a ONU.

Avizul CIJ, chiar dacă are caracter consultativ şi nu este obligatoriu, poate influenţa profund justiţia climatică la nivel global, inspirând noi legi şi decizii de instanţă. Judecătorii au fost însărcinaţi să răspundă la două întrebări fundamentale: care sunt obligaţiile legale ale statelor de a proteja planeta împotriva emisiilor de gaze cu efect de seră, faţă de generaţiile prezente şi viitoare, şi care sunt consecinţele juridice pentru ţările ale căror emisii au cauzat pagube de mediu, în special statelor insulare vulnerabile.

Procesul a generat cele mai ample audieri din istoria CIJ, la care au participat peste 100 de ţări şi organizaţii. Dezbaterea a scos în evidenţă diferenţele dintre ţările mici, afectate direct de schimbările climatice, şi marile economii emitente de carbon, care susţin menţinerea negocierilor politice la nivel global, fără angajamente suplimentare.

Avizul CIJ ar putea oferi un fundament juridic pentru viitoare procese şi politici publice, clarificând modul în care dreptul internaţional se aplică crizei climatice. Ţările mici cer nu doar recunoaşterea responsabilităţii, ci şi compensaţii şi un calendar clar pentru eliminarea combustibililor fosili. Chiar dacă deciziile CIJ nu sunt obligatorii, ele pot remodela legislaţia internaţională şi pot servi ca reper în lupta pentru justiţie climatică.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook facebook.com/republikanews.