logo
RNTV Live

Curtea Constituțională va dezbate sesizarea ÎCCJ pe legea modificărilor la Codul penal privind pedepsele adiționale pentru absența condamnaților

ccr_1
Dumitrache Catalina

Curtea Constituțională va examina, pe data de 21 februarie, sesizarea făcută de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) cu privire la legea care aduce modificări Codului penal, inclusiv adăugarea unei pedepse suplimentare pentru condamnații care nu se prezintă în 7 zile pentru a începe executarea pedepsei. Magistrații ÎCCJ susțin că actul normativ adoptat de Camera Deputaților este în ansamblu neconstituțional. Aceasta reprezintă prima amânare a dezbaterii sesizării de către judecătorii Curții Constituționale.

„La data de 5 decembrie 2023, la ora 20:00, întrunită în Secții Unite conform prevederilor art. 27 lit. b din Legea nr. 304/2022 privind organizarea judiciară, având la bază art. 146 lit. a) din Constituția României și art. 15 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, republicată, cu participarea a 88 de judecători și respectarea cerințelor de cvorum, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât sesizarea Curții Constituționale a României pentru controlul constituționalității, înainte de promulgare, a Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal (PL-x nr. 675/2023)”, se precizează în comunicatul emis marți de ÎCCJ.

Motivul acestei sesizări este explicat de magistrații Înaltei Curți.

„Sesizarea de neconstituționalitate vizează prevederile actului normativ menționat în ansamblul său, Secțiile Unite apreciind că acestea ar încălca prevederile art. 1 alin. (5) privind principiul legalității, art. 21 alin. (3) din Constituția României în privința dreptului la un proces echitabil, corelate cu dispozițiile art. 23 alin. (2) referitoare la dreptul la libertate individuală, precum și cu cele ale art. 15 alin. (1) și (2) din Constituție privind neretroactivitatea legii”, se arată în aceeași sursă.

Proiectul de lege, adoptat de Camera Deputaților la 29 noiembrie 2023, aduce modificări Codului penal, introducând o pedeapsă suplimentară de la 6 luni la 3 ani pentru infracțiunile asimilate evadării, în cazul persoanelor condamnate definitiv care nu se prezintă în 7 zile pentru a începe executarea pedepsei.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor