Germania are în plan să revină în anul următor la restricționarea împrumuturilor nete noi, a declarat miercuri cancelarul Olaf Scholz. Acest anunț vine după ce partidele din coaliția guvernamentală au ajuns la un acord privind bugetul, după o lună de negocieri dificile, conform informațiilor Reuters citate de Agerpres.

Decizia Curții Constituționale de luna trecută a perturbat planurile de cheltuieli ale Berlinului, blocând Executivul german să realoce fondurile necheltuite în valoare de 60 de miliarde de euro, inițial destinate combaterii pandemiei, către proiecte verzi.

Scholz a subliniat că mecanismul cunoscut sub numele de „frâna datoriilor” ar putea fi din nou suspendat în cazul în care Ucraina, aflată în fața invaziei Rusiei, necesită finanțare suplimentară peste cei opt miliarde de euro deja prevăzuți în buget.

În anul 2009, pentru a împiedica acumularea de noi datorii, s-a adăugat un paragraf special la Constituția Germaniei. Potrivit acestui amendament, cunoscut sub numele de „frâna datoriei” sau „debt break”, Guvernul federal este autorizat să contracteze datorii noi în limitele echivalente cu 0,35% din Produsul Intern Brut. Cu toate acestea, Berlinul poate depăși acest prag în cazul în care Germania se confruntă cu un dezastru natural sau în „situații de urgență excepțională”, care sunt dincolo de controlul statului și afectează semnificativ situația financiară a țării.

Guvernul își păstrează obiectivele,” a afirmat Scholz, reprezentantul social-democraților (SPD), în cadrul unei conferințe de presă alături de ministrul de Finanțe, Christian Lindner, din partea Partidului Liber Democrat (FDP, liberal), și ministrul Economiei, Robert Habeck, din partea Verzilor.

Prin anunțarea reducerilor de 17 miliarde de euro în bugetul pentru 2024, Scholz a explicat că decizia Curții Constituționale impune Executivului să își atingă obiectivele cu resurse financiare mai limitate.

„Vom face asta anulând anumite subvenţii, reducând uşor cheltuielile departamentelor individuale şi reducând subvenţii federale”, a declarat cancelarul.

El a menționat că Fondul de climă și transformare, conceput pentru a sprijini companiile din cea mai mare economie europeană în timpul tranziției verzi și pentru a preveni relocarea locurilor de muncă în afara țării, va suferi o reducere de 12 miliarde de euro în 2024 și de 45 miliarde de euro în cadrul planificării financiare până în 2027. Scholz a precizat că fondul va beneficia de o alocare totală de 160 miliarde de euro.

Acesta a dat asigurări că va continua sprijinul pentru Ucraina.

Guvernul german s-a angajat să dubleze anul viitor sprijinul pentru Ucraina la opt miliarde de euro. Vor fi încă şase miliarde de euro alocaţi suplimentar pentru refugiaţii ucraineni.

Restabilirea „frânei datoriilor” în 2024 este o victorie pentru Lindner, care a insistat asupra acestei măsuri în timpul negocierilor pentru buget.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *