La începutul acestei luni, Organizația Meteorologică Mondială a înregistrat cea mai caldă săptămână înregistrată până acum. Asadar, este de asteptat ca aceasta schimbare sa aduca si în vietile noastre un impact, iar job-ul apare si el în peisaj, fiind locul unde multi oameni îsi petrec cea mai mare parte din zi.
Pe măsură ce planeta se încălzește, oamenii devin „blocați” în modele meteorologice persistente pentru perioade mai lungi, spune John P Abraham, profesor de științe termice la Universitatea din St Thomas School of Engineering, SUA.
„Ceea ce înainte era un val de căldură de 1 până la 2 zile este acum de 3 până la 5 zile. Oamenii care pot face față unei zile sau două de exces de căldură vor avea mult mai multe probleme cu durate mai lungi”, spune el.
Lucrul în exterior sau în interior
Schimbările la locul de muncă vor fi, în general, împărțite în două categorii, spun experții.
- Primul este mediile exterioare și nerăcite – cum ar fi agricultura sau producția – în care temperaturile ridicate nu sunt controlate. În consecință, cercetătorii spun că unele dintre cele mai mari schimbări se vor întâmpla probabil în aceste tipuri de medii de lucru, pentru a proteja lucrătorii. „Lucrul în aer liber în căldură va necesita ture mai scurte, cu mai multe pauze și mai multă muncă peste noapte”, spune Abraham.
„Dacă lucrătorii sunt în căldură în timpul zilei la locul de muncă, dar temperaturile nocturne sunt suficient de calde încât corpul lor nu se poate răci, le va avea mult mai greu a doua zi”, explică el.
- Pentru lucrătorii din medii necontrolate cu temperatură, Abraham crede că centrele de răcire cu aer condiționat vor deveni mai obișnuite, iar angajatorii vor trebui să prevadă pauze pentru ca lucrătorii să-și scădeze temperatura corpului suficient pentru a lucra din nou.
„Aranjamentele de lucru contemporane, cum ar fi munca la distanță, munca hibridă, săptămâni de patru zile… și șase ore pe zi, zile lucrătoare într-o săptămână, în loc de 8 ore, se dovedesc a fi utile în situații de caniculă”, spune Mansoor Soomro, lector principal în sustenabilitate și afaceri internaționale, conducere, management și resurse umane la Teesside University International Business School, Marea Britanie.
–„Acest lucru reduce naveta, ceea ce poate consuma și mai mult energia angajaților. Angajații se pot simți, de asemenea, mai confortabil la căldură acasă, datorită îmbrăcării informale.”
„Disconfortul cauzat de căldură afectează negativ performanța și productivitatea muncii”, spune Soomro.
În mod similar, companiile doresc să evite pe cât posibil consecințele condițiilor de sănătate legate de căldură. „Pentru angajați, aceștia suferă că sunt bolnavi, își pierd zilele de lucru și salariul, iar viața de familie le poate fi afectată. Pentru angajatori, aceștia suferă consecințele tratamentului medical, a pierderii productivității și a litigiilor legale.”
Un raport din iulie 2023 de la Universitatea din Oxford a evidențiat „o creștere fără precedent a cererii de răcire”. Cercetările lor au indicat că energia necesară pentru răcire până în 2050 este estimată a fi echivalentă cu capacitatea de electricitate combinată a Statelor Unite, a Uniunii Europene și a Japoniei în 2016.
Sursa: bbc.com
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.