La Universitatea din Leeds, cercetătorii au dezvoltat un robot minuscul, cu un tentacul ultra-moale, care are capacitatea de a pătrunde adânc în plămâni pentru a detecta și trata primele semne de cancer.
Acest dispozitiv inovator are un diametru de doar 2 milimetri și poate fi controlat de magneți, permițându-i să ajungă la unele dintre cele mai mici bronșiole. Potențialul său este de a transforma modul în care este tratat cancerul pulmonar.
Echipa de ingineri, oameni de știință și clinicieni de la STORM Lab din Leeds a dezvoltat acest robot, deschizând astfel calea către o abordare mai precisă, personalizată și mai puțin invazivă în tratamentul acestei afecțiuni.
În teste efectuate pe plămânii unui cadavru, robotul cu tentacule magnetice a reușit să pătrundă cu 37% mai adânc decât echipamentele standard, iar în același timp a produs mai puține deteriorări ale țesuturilor.
Rezultatele acestor cercetări, finanțate de Consiliul European de Cercetare, au fost publicate joi în revista Nature Engineering Communications. Această inovație deschide noi perspective în domeniul diagnosticării și tratamentului cancerului pulmonar, oferind speranțe pentru îmbunătățirea vieții pacienților și reducerea impactului negativ al bolii.
Pietro Valdastri, director al STORM Lab și supervizor al cercetării: „Această nouă abordare are avantajul de a fi specifică anatomiei umane, este mai flexibilă decât aceasta și complet controlabilă prin intermediul funcției magnetice. Aceste trei caracteristici principale au potențialul de a revoluționa navigația în interiorul corpului.”
Cancerul pulmonar ocupă prima poziție în rândul cancerelor cu cea mai mare rată de mortalitate la nivel mondial.
În cazul cancerului pulmonar fără celule mici în stadiul incipient, care constituie aproximativ 84% din cazuri, intervenția chirurgicală reprezintă tratamentul standard.
Cu toate acestea, procedura chirurgicală este, de obicei, foarte invazivă și implică îndepărtarea semnificativă a țesutului pulmonar. Această abordare nu este potrivită pentru toți pacienții și poate afecta funcția pulmonară.
Deși programele de depistare a cancerului pulmonar au dus la îmbunătățirea ratelor de supraviețuire, ele au evidențiat, de asemenea, necesitatea urgentă de a găsi metode neinvazive pentru diagnosticarea și tratamentul precoce al pacienților.
Robotul cu tentacule magnetice, pe lângă îmbunătățirea navigării în interiorul plămânilor în timpul biopsiilor, ar putea deschide calea către un tratament mult mai puțin invaziv. Aceasta ar permite medicilor să vizeze doar celulele maligne, lăsând intacte țesuturile și organele sănătoase, permițându-le să continue să funcționeze normal.
„Scopul nostru a fost și este acela de a oferi un tratament cu durere minimă și cu potențial de vindecare pentru pacienți”, a adăugat coautorul raportului, dr. Giovanni Pittiglio, care a efectuat cercetarea în timp ce își desfășura doctoratul la facultatea de inginerie electronică și electrică a universității din Leeds.
„Acționarea magnetică de la distanță ne-a permis să facem acest lucru folosind tentacule ultra-moi care pot ajunge mai adânc în țesuturile din organism, modelându-se în același timp pe anatomia pacientului și reducând traumatismele”, a mai precizat profesorul.
Sursă: 360medical.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.