logo
RNTV Live

Cum se măsoară corect tensiunea arterială – intervenție de sănătate publică salvatoare de vieți

https___www.csid.ro_wp-content_uploads_2016_12_12633037_2-tensiune-arteriala
Andrei-Vlăduț Gușter

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale, SRC (Societatea Română de Cardiologie) informează cum se face măsurarea corectă a tensiunii arteriale și respectarea a ceea ce a prescris medicul. 

„Măsoară-ți corect tensiunea arterială! Ține valorile tensionale sub control! Ca să trăiești mai mult!”

Așa arată mesajul internațional lansat de World Hypertension League pe care și medicii din România îl susțin.

Dl Profesor Univ. Dr. Bogdan Alexandru Popescu, președintele Societății Române de Cardiologie: „Creșterea valorilor tensiunii arteriale are două mari efecte negative asupra organismului uman: îmbătrânirea vaselor de sânge și suprasolicitarea inimii. Acest fenomen se petrece în tăcere, persoana care are hipertensiune nu simte de cele mai multe ori niciun disconfort. În tot acest timp organe vitale sunt afectate, iar foarte mulți români descoperă că au hipertensiune abia când ajung la spital după evenimente grave, ireversibile: infarct de miocard, accident vascular cerebral, angină pectorală, fibrilație atrială, insuficiență renală, insuficiență cardiacă, boală renală cronică, afectarea arterelor membrelor inferioare.”

Prevalența și evoluția acestei afecțiuni către vârste tot mai tinere arată că hipertensiunea arterială este și în România o urgență de sănătate publică dar care poate fi relativ ușor controlată.

„Una dintre țintele globale pentru bolile netransmisibile este reducerea prevalenței hipertensiunii arteriale cu 33% între 2010 și 2030[2]. Ne bucurăm că pacientul devine un partener tot mai important al medicului practic în orice afecțiune, cu atât mai mult în menținerea sub control a tensiunii arteriale și reducerea urmărilor severe ale acesteia. Ducem însă o luptă grea, în contextul tot mai dificil al dezinformării din spațiul online” spune Dr. Ana-Maria Vintilă, Președintele Grupului de Lucru de Hipertensiune Arterială din cadrul Societății Române de Cardiologie.

Informații importante:

  • În fiecare an, 30.000 de români mor din cauza urmărilor severe ale hipertensiunii arteriale;
  • Aproape jumătate (45%) dintre românii adulți au hipertensiune arterială;
  • Un procent semnificativ, peste 20%, nu știu că au valori tensionale crescute, nu se tratează și pot deja să aibă complicații ale acesteia;
  • Se estimează la nivel mondial că 46% dintre adulții cu hipertensiune nu știu că au această afecțiune;
  • Mai puțin de jumătate dintre adulții (42%) cu hipertensiune arterială sunt diagnosticați și tratați.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor