Sursă foto: Stiri din Cluj

Conform regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) din România, elevii de clasa a IX-a au posibilitatea de a solicita transferul în timpul anului școlar, în vacanțele școlare. Aceasta se poate face doar în situații medicale deosebite, atunci când elevul întâmpină probleme de sănătate sau alte condiții excepționale care necesită schimbarea unității de învățământ.

Pentru a fi eligibil pentru transfer, elevul trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  1. Media de admitere la specializarea la care se solicită transferul trebuie să fie cel puțin egală cu media ultimului admis la acea specializare în unitatea de învățământ la care se dorește transferul.
  2. Elevul trebuie să obțină avizul comisiei medicale județene/a municipiului București (dacă aceasta există) sau să prezinte documente medicale justificative care să ateste situația medicală sau excepțională care motivează transferul.

Este important de menționat că transferul elevilor de clasa a IX-a se face în situații excepționale și doar pe baza unor motive obiective și verificabile, precum probleme de sănătate grave sau alte circumstanțe deosebite care afectează elevul în mod semnificativ.

„Transferul se face cu aprobarea consiliului de administrație al unității de învățământ la care se solicită transferul și cu avizul consultativ al consiliului de administrație al unității de învățământ de la care se transferă. Consiliul de administrație al unității de învățământ la care se solicită transferul motivează, în scris, refuzul de aprobare a cererii”, după cum prevede regulamentul.

Conform Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) din România, copiii și elevii au dreptul să se transfere în diverse situații, asigurându-se astfel flexibilitatea și libertatea de alegere a parcursului educațional potrivit nevoilor și intereselor lor.

Astfel, în conformitate cu ROFUIP, copiii și elevii au dreptul să se transfere:

  1. De la o clasă la alta în cadrul aceleiași unități de învățământ, în funcție de nivelul de pregătire și de opțiunile lor educaționale.
  2. De la o unitate de învățământ la alta, ceea ce înseamnă că pot schimba școala dacă doresc să continue studiile în altă instituție.
  3. De la o filieră la alta, adică pot schimba direcția de studiu, de exemplu de la filiera teoretică la cea vocatională sau invers.
  4. De la un profil la altul, ceea ce înseamnă că pot schimba domeniul de specializare, de exemplu de la un profil tehnologic la unul umanist sau viceversa.
  5. De la o specializare sau calificare profesională la alta, în cazul învățământului profesional și tehnic.
  6. De la o formă de învățământ la alta, cum ar fi de la învățământul cu frecvență la cel cu frecvență redusă sau la învățământul la distanță.

În ce condiții se pot transfera elevii, potrivit ROFUIP

Articolul 141 – (1) Elevii din învățământul liceal, din învățământul profesional și din învățământul postliceal se pot transfera, păstrând forma de învățământ, cu respectarea următoarelor condiții:

a) în cadrul învățământului liceal, elevii din clasa a IX-a se pot transfera în timpul anului școlar, în vacanțele școlare, dacă media lor de admitere este cel puțin egală cu media ultimului admis la specializarea la care se solicită transferul, doar în situații medicale deosebite, pe baza avizului comisiei medicale județene/a municipiului București, acolo unde există, sau a documentelor medicale justificative, și în situațiile excepționale prevăzute la art. 144 alin. (4), în limita efectivelor maxime la clasă, stabilite de lege;

b) în cadrul învățământului liceal, elevii din clasele a X-a – a XII/XIII-a se pot transfera, de regulă, dacă media lor din ultimul an este cel puțin egală cu media ultimului promovat din clasa la care se solicită transferul;

c) în cadrul învățământului profesional cu durata de 3 ani, elevii din clasa a IX-a se pot transfera în timpul anului școlar numai dacă media lor de admitere este cel puțin egală cu media ultimului admis la calificarea profesională la care se solicită transferul, doar în situații medicale deosebite, pe baza avizului comisiei medicale județene/a municipiului București, acolo unde există, sau a documentelor medicale justificative, și în situațiile excepționale prevăzute la art. 144 alin. (4), în limita efectivelor maxime la clasă, stabilite de lege;

d) în cadrul învățământului profesional cu durata de 3 ani, elevii din clasele a X-a și a XI-a se pot transfera, de regulă, dacă media lor din ultimul an este cel puțin egală cu media ultimului promovat din clasa la care se solicită transferul. Excepțiile de la această prevedere se aprobă de către consiliul de administrație;

e) elevii din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a din învățământul liceal se pot transfera în aceeași clasă în învățământul profesional cu durata de 3 ani după susținerea examenelor de diferență, în limita efectivului de 30 de elevi la clasă și în baza criteriilor prevăzute de regulamentul de organizare și funcționare a unității de învățământ la care se solicită transferul;

f) elevii care au finalizat clasa a IX-a a învățământului profesional cu durata de 3 ani se pot transfera doar în clasa a IX-a a învățământului liceal, cu respectarea mediei de admitere la profilul și specializarea la care solicită transferul. Elevii care au finalizat clasa a X-a din învățământul profesional cu durata de 3 ani se pot transfera în clasa a X-a din învățământul liceal, cu respectarea condiției de medie a clasei la care solicită transferul și după promovarea examenelor de diferență;

g) elevii din clasele terminale ale învățământului liceal se pot transfera de la învățământul cu frecvență cursuri de zi la învățământul cu frecvență cursuri serale, în anul terminal, pe parcursul vacanțelor școlare, după susținerea, dacă este cazul, a examenelor de diferență.

(2) Prevederile alin. (1) lit. c)-f) se aplică și în cazul învățământului profesional și tehnic dual.”

  • Vechiul Regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) stipula la art. 141, alin. (1), lit. a), că elevii din clasa a IX-a se pot transfera numai după primul semestru, dacă media lor de admitere este cel puțin egală cu media ultimului admis la specializarea la care se solicită transferul. Elevii cu situații medicale deosebite se pot transfera și în cursul primului semestru sau înainte de începerea acestuia, pe baza avizului comisiei medicale județene/a municipiului București, acolo unde există, sau a documentelor medicale justificative.

Examenele de diferență

Dacă se schimbă filiera, domeniul de pregătire, specializarea, atunci elevii trebuie să promoveze examenele de diferență. Disciplinele la care se dau examene de diferență se stabilesc prin compararea celor două planuri-cadru de învățământ.

Articolul 140 – „(1) În învățământul profesional, liceal sau postliceal, inclusiv în învățământul dual, aprobarea transferurilor la care se schimbă filiera, domeniul de pregătire, specializarea/ calificarea profesională este condiționată de promovarea examenelor de diferență.

(2) Disciplinele/Modulele la care se susțin examene de diferență se stabilesc prin compararea celor două planuri-cadru. Modalitățile de susținere a acestor diferențe se stabilesc de către consiliul de administrație al unității de învățământ și la propunerea membrilor comisiei pentru curriculum.

Sursă: edupedu.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.