1185763700

Inteligența artificială se pregătește să revoluționeze piața muncii. Pentru a asigura un loc de muncă în viitor, experții consultați de The Guardian oferă tinerilor sfaturi de carieră adaptate unei lumi dominate de IA.

Adolescenții care iau decizii privind viitorul lor în acest an și în următorii se confruntă cu provocări semnificative. Întrebarea crucială este acum: va mai exista o carieră potrivită pentru pregătirea mea actuală atunci când voi intra în piața muncii? Tehnologia se integrează tot mai mult în toate sectoarele. Un studiu recent realizat de firma de securitate cibernetică Kaspersky arată că 57% dintre cei care lucrează utilizează programe cu inteligență artificială generativă pentru a economisi timp la birou, în special pentru rezumarea proceselor verbale și a documentelor lungi de la întâlniri.

Cu toate acestea, automatizarea unor astfel de sarcini aduce și riscul eliminării sau reducerii unor roluri, nu doar în administrație, ci în diverse domenii, pe măsură ce tehnologia devine mai avansată. Conform unui sondaj realizat de Thomson Reuters, 67% dintre profesioniști cred că IA va avea un impact semnificativ asupra profesiei lor în următorii cinci ani, iar peste jumătate prevăd că tehnologia va genera noi oportunități de carieră.

În acest context, ce oportunități profesionale ar trebui să urmărească tinerii în domeniul muncii? Experții sugerează că flexibilitatea, imaginația și curajul sunt esențiale. Dr. Andrew Rogoyski, directorul de inovare și parteneriate la Institutul Surrey pentru Inteligență Artificială Centrată pe Oameni de la Universitatea din Surrey, atrage atenția că nu există cariere cu garanții de viitor. Profesiile pot evolua și dispărea întotdeauna, iar adaptabilitatea este cheia succesului. Rogoyski recomandă tinerilor să învețe să se descurce cu inteligența artificială și să fie pregătiți să utilizeze instrumente AI în viitoarea lor carieră.

Economistul-șef internațional la ING, James Knightley, consideră că puține cariere vor rămâne neatinse de AI și sugerează că a deveni un artizan priceput, cum ar fi un maestru în tâmplărie, poate fi un pariu sigur. În același timp, sectorul creativ, inclusiv domenii precum copywriting și design grafic, ar putea fi afectat de avansul instrumentelor AI generative, conform lui Rogoyski.

Profesorul Sunil Manghani de la Winchester School of Art încurajează studenții să se familiarizeze cu tehnologia AI, aducând-o în sesiunile lor de studiu. Utilizarea AI poate face industria mai accesibilă, permițând celor fără anumite abilități să învețe și să intre în diverse sectoare. Kriti Sharma, directorul de produs pentru tehnologie juridică la Thomson Reuters, subliniază că AI redefinește radical spațiile de lucru profesionale, iar cei instruiți în utilizarea AI pot avea un avantaj semnificativ pe piața muncii. Sharma crede că, gestionată corect, inteligența artificială poate deveni un instrument care să echilibreze inegalitățile pe piața muncii.

Owen Addison, profesor de reabilitare orală la King’s College din Londra, salută AI ca o potențială plasă de siguranță pentru diagnosticienii din viitor. „De fapt, văd că inteligența artificială ar putea împuternici stomatologii să fie diagnosticieni mai buni și să fie capabili să ofere îngrijire preventivă și o monitorizare mai bună cu astfel de sisteme de sprijin în vigoare”, spune el. „Dar partea chirurgicală va rămâne ceva care necesită personal cu înaltă calificare și nu este ceva care va fi îndepărtat rapid.”

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *