Având în vedere creșterea frecvenței atacurilor de urs și, evident, a tragediei de pe Jepii Mici unde o fată de 19 ani a murit în chinri groaznice fiind sfașiată de urs,, este esențial ca turiștii și drumeții să fie bine pregătiți pentru a evita întâlnirile nedorite cu aceste animale. Înainte de a pleca într-o drumeție, este important să nu mergi singur dacă în zona respectivă au fost semnalate atacuri de urs. Echipamentele necesare includ un spray cu piper cu gramaj mare și jet concentrat, fluier, artificii, trompetă din plastic, petarde și un cuțit pentru autoapărare.

Pe durata traseului, este recomandat să fii gălăgios, fluierând, cântând, vorbind tare și mergând apăsat. Această regulă este esențială mai ales în zonele unde poteca coteste, urcă sau coboară brusc, unde sunt ierburi înalte sau se găsesc fructe de pădure din abundență. Este indicat să te oprești și să verifici zona dacă observi ceva suspect. De asemenea, trebuie evitat să ai asupra ta produse din carne, deoarece mirosul lor puternic poate atrage urșii.

În cazul în care ai văzut ursul, dar el nu te-a văzut pe tine, îndepărtează-te fără zgomot de zona respectivă și nu încerca să-l fotografiezi. Este de preferat să te întorci pe traseul cunoscut și să te oprești după aproximativ 100 de metri, într-o zonă cu vizibilitate bună, timp de o jumătate de oră. Urmărește atent ce se întâmplă în jurul tău și fă zgomot cu orice ai la dispoziție, precum petarde, artificii, fluier, trompetă din plastic sau chiar cu vocea ta. După cele 30 de minute, apropie-te cu atenție, sporind zgomotul, spre locul unde ai văzut ursul.

Dacă ursul te-a văzut, dar tu nu l-ai văzut pe el, este important să știi că un urs sălbatic și sănătos evită omul și nu-l consideră o pradă. În cazul unor comportamente suspecte, adoptă o atitudine de prudență și fă zgomot pentru a avertiza ursul de prezența ta.

Respectarea acestor măsuri poate reduce considerabil riscul întâlnirilor periculoase cu urșii și poate asigura o drumeție sigură și plăcută. Este important să fii pregătit și informat înainte de a porni în aventură.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews