Recent, atitudinea unor persoane față de suferința unei victime, lăsată inconștientă pe carosabil după ce autorul accidentului a părăsit locul faptei, a șocat opinia publică. În timp ce unii pietoni s-au apropiat pentru a vedea starea victimei, unii șoferi au preferat să ocolească locul incidentului și să-și continue drumul. Conform polițiștilor, doar doi conducători auto s-au oprit pentru a urmări șoferul fugar, în timp ce alți 5 șoferi au trecut nepăsători pe lângă victima de 15 ani, conform unor imagini filmate. Aceste incidente au avut loc sâmbătă trecută în București.

Conform polițiștilor rutieri intervievați de G4Media.ro, legea este clară în privința persoanelor care trec nepăsătoare pe lângă victimele unui accident: acestea pot fi pasibile de închisoare între o lună și trei ani sau de amendă. Totuși, acțiunile lor nu constituie infracțiune atunci când propria viață este pusă în pericol în timpul acordării ajutorului.

Articolul 203 din Noul Cod Penal prevede: „Omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a anunţa de îndată autorităţile de către cel care a găsit o persoană a cărei viaţă, integritate corporală sau sănătate este în pericol și nu are putința de a se salva se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Fapta nu constituie infracţiune dacă, prin acordarea ajutorului, autorul s-ar expune unui pericol grav cu privire la viaţa, integritatea corporală sau sănătatea sa”.

Psihologii subliniază că persoanele care manifestă lipsă de empatie în astfel de situații grave par să creadă că niciodată nu vor fi într-o situație similară celei a victimei. Keren Rosner, psiholog, explică: „Este genul de gândire care spune că mie nu mi se poate întâmpla niciodată ce a pățit victima pentru că eu sunt precaut, am șansă de a evita orice pericol, iar ceilalți sunt în situații dificile pentru că ei au greșit într-un fel și atunci trebuie să suporte consecințele, și că nu este în responsabilitatea lor să se implice direct.”

Conform datelor oficiale, în București, între 2020 și prezent, au avut loc 132 de accidente rutiere grave în care s-au efectuat cercetări pentru părăsirea locului accidentului. În urma acestor accidente, 8 persoane au decedat, iar 124 au suferit răni grave. Procentul de identificare a autorilor este de aproximativ 90%. În toate cazurile mortale, autorii au fost identificați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *