Sursă: realitatea.md

Oameni care trăiesc 100 de ani sau mai mult au o compoziție distinctă de celule imunitare, cu ajutorul cărora sistemele lor imunitare rămân funcționale, spun autorii studiului, cercetători de la Facultatea de Medicină a Universității din Boston.

Studiile anterioare au arătat că una dintre caracteristicile definitorii ale îmbătrânirii este o scădere a bunei funcționări a sistemului imunitar. Celulele imune se află în spatele mecanismelor importante de recuperare după o boală, ajutând longevitatea.

În studiul, publicat în jurnalul EBioMedicine, cercetătorii au făcut secvențierea celulelor pentru a evalua moleculele din celulele imunitare care circulă în sânge – prelevate de la șapte centenari.

Aceștia au folosit apoi tehnici de calcul avansate pentru a analiza modul în care proporția diferitelor tipuri de celule și activitățile lor interne se modifică odată cu vârsta. Ajungând să identifice o compoziție specifică tipului de celule și modificări specifice ale funcției lor care sunt unice pentru centenari.

„Am adunat și analizat ceea ce este, după cunoștințele noastre, cel mai mare set de date despre subiecți centenari, care ne-a permis să definim caracteristicile unice ale acestei populații și să identificăm factorii moleculari și stilul de viață care contribuie la longevitatea lor” spune, autorul principal al studiului, Stefano Monti.

„Datele noastre susțin ipoteza că centenarii au factori de protecție care le permit să se recupereze după boală și să ajungă la vârste extreme”, spune Tanya Karagiannis, coautor al studiului.

„Centenarii și longevitatea lor excepțională ne oferă o „schemă” pentru o viață mai productivă și mai sănătoasă. Sperăm să învățăm tot ce putem despre extinderea duratei de viață sănătoasă”, spun cercetătorii.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *