Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a transmis un mesaj pe o rețea de social media despre starea vremii din țară.

IGSU: „Intră pe Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență „FII pregătit” și consultă ghidurile aflate la rubrica Fenomene Meteo Extreme. Află cum să reacționezi la apariția, în timpul și după un eveniment de tipul furtună, ploi abundente, accesând link-ul de mai jos: https://fiipregatit.ro/ghid/furtuna/

  • COD PORTOCALIU – instabilitate atmosferică accentuată, averse torențiale

În vestul Transilvaniei și în nord-vestul Moldovei, vor fi perioade cu averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale de peste 80 km/h), vijelii și grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat de peste 50…60 l/mp.

  • COD GALBEN – intensificări ale vântului și instabilitate atmosferică

În Banat, Crișana și Transilvania, iar spre seară și noaptea mai ales în Oltenia și Moldova va fi instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin perioade cu intensificări de scurtă durată ale vântului, rafale în general de 60…70 km/h, vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină. Cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat 30…40 l/mp. Astfel de fenomene vor fi și în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse. Luni, 31 iulie, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în jumătatea estică, iar vântul va avea intensificări în extremitatea de sud-vest a țării.

RECOMANDĂRILE IGSU:

  • Curățați șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei provenite din precipitații.
  • În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, nu încercați să le traversați prin apă și nu vă apropiați de malurile acestora.
  • Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
  • Sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime.
  • Închideți toate ferestrele locuinţei şi altor categorii de construcţii.
  • Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.

Mai multe informații pe https://www.meteoromania.ro/

Sursă: IGSU/FACEBOOK

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *