Doctorul Victor Pănuș, cu o carieră în medicină și-a descoperit pasiunea pentru frumusețea munților și a ales să devină voluntar în serviciile de salvare montană.
Victor Pănuș este medic radiolog intervenționist și asistent universitar la Catedra de Anatomie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Participând inițial în calitate de aspirant, Ion Lianu Popa a avansat în calificare și, începând cu anul 2022, a primit diploma oficială care îl atestă ca salvator montan voluntar, după absolvirea cu succes a mai multor etape de evaluare.
„Solicitarea pe zona medicală și pe zona aceasta sunt cumva complementare și în general aceste activități chiar ne permit o stabilitate mult mai bună în viață. E o dată solicitarea psihică pe parte profesională, dar și solicitarea asta fizică cumva e bună pentru că te și pregătești pentru ea. E și, evident, în strictă legătură cu pasiunea pe care o am din tinerețe”, spune medicul, pentru Adevărul.
„Am participat la o salvare pe timp de iarnă de pe Moldoveanu, de fapt între Viștea și Moldoveanu. Alarmarea a fost făcută la două-trei, după-amiază, într-o zi de duminică. S-a plecat pe direcția Nucșoara –Stâna lui Burnei, până acolo cu mașinile și apoi pe jos până la Moldoveanu. Victima a fost coborâtă la 7 – 8 dimineața și a fost predată la ambulanță, la Stâna lui Burnei. La Pitești s-a ajuns pe la 11-12. Au fost cam 12-14 ore petrecute în mediu montan, plus deplasări și timpii de pregătire. În jur de 20 de ore, cu totul”, povestește acesta.
Doctorul subliniază că pregătirea medicală, în special cea specifică domeniului radiologiei, necesită anumite condiții pe care le găsește într-un spital. El recunoaște că are o ușurință în a aplica manevrele clasice de prim ajutor, beneficiind și de un bagaj extins de cunoștințe medicale. Cu toate acestea, el remarcă că majoritatea colegilor săi sunt specializați și calificați ca paramedici. Conform acestuia, în mediul spitalicesc sunt acoperite deja majoritatea situațiilor și cazurile medicale, iar colegii săi sunt pregătiți să gestioneze diverse situații de urgență.
Dacă vrei să aflii mai multe despre cum poți deveni salvator montan intră aici!
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews